Στη ΡΑΕ πετάει ξανά το μπαλάκι η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή σε νέο και τελικό υπολογισμό των υπερκερδών των καθετοποιημένων ενεργειακών εταιρειών από το ρεύμα, χαμηλώνοντας όμως τον πήχη σε σχέση με τα 927 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά.
Τις επόμενες ημέρες, η ΡΑΕ αναμένεται να στείλει τελικό πόρισμα στον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος είχε ζητήσει από την Αρχή να υπολογίσει τα κέρδη που θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%, αφαιρώντας όλα τα ποσά που θεωρούν οι πάροχοι ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν και να εξαιρεθούν από την έκτακτη φορολόγηση.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κατευθύνει την Αρχή να χαμηλώσει τον πήχη για τον υπολογισμό του φόρου, κάτι που εξαρχής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, όταν είχε εμφανισθεί πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, είχε αρνηθεί να κάνει, αναφέροντας ότι η ΡΑΕ υπολογίζει τα συνολικά υπερκέρδη και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα φορολογηθούν.
Πάντως, μετά την κατάθεση του νέου πορίσματος της ΡΑΕ, θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, όπου η φορολόγηση θα αποφευχθεί να ονομασθεί ως «φόρος», αλλά θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση, όπως η ειδική εισφορά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσφύγουν οι εταιρείες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να προσβάλουν τον φόρο ως αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την έκτακτη φορολόγηση με την ίδια μέθοδο και για τα υπερκέρδη του δεύτερου τριμήνου του έτους.
Την κατεύθυνση για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών έχει δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι από τα 927 εκατ. ευρώ το ποσό μειώνεται στα 590 εκατομμυρίων, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και, από το ποσό αυτό, πρέπει να αφαιρεθούν και κάποια ακόμα έσοδα, που αφορούν τις παροχές των παραγωγών ενέργειας με τα σταθερά τιμολόγια στους πελάτες τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν αφαιρεθούν όλα αυτά τα ποσά, τα υπερκέρδη θα «προσγειωθούν» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Πάντως, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας είχε αναφέρει ότι το συνολικό ποσό των υπερκερδών από την παραγωγή ρεύματος ήταν 927 εκατ. ευρώ και δεν είχε υιοθετήσει τους ισχυρισμούς των εταιρειών για την ανάγκη να αφαιρεθούν οι ζημιές από την προμήθεια ενέργειας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο ποσό θα επιβληθεί ο φόρος.
Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει ότι τα έκτακτα κέρδη της ΔΕΗ ανήλθαν σε 729,91 εκατ. ευρώ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στα 157,61, ενώ ο τομέας των ΑΠΕ που δεν λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις είχε υπερκέρδη 39,92 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, παραθέτει τα επιχειρήματα των εταιρειών, φροντίζοντας όμως να κρατήσει αποστάσεις, ώστε να μην θεωρηθεί ότι η ίδια αποφασίζει για το ποια κέρδη πρέπει να φορολογηθούν τελικά.
Ειδικότερα, η ΡΑΕ αναφέρει ότι:
- Από τον τομέα της προμήθειας (όχι της παραγωγής) όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές εμφάνισαν ζημιές το 2021, σύμφωνα με τη ΡΑΕ. Μέρος αυτών των ζημιών μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων συμβάσεων με καταναλωτές υψηλής τάσης σε σταθερές τιμές, καθώς και της διατήρησης των ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την ενεργειακή κρίση.
- Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, αναφέρει η ΡΑΕ (χωρίς να το σχολιάζει) ερμηνεύουν τις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια από τις οποίες είχαν ζημιές ως «μία έμμεση παροχή εκπτώσεων» στους τελικούς καταναλωτές. Σύμφωνα τη ΡΑΕ, οι εκπτώσεις στα σταθερά τιμολόγια που προκάλεσαν ζημιές αποτελούν περίπου 5% έως 20% των συνολικών ποσοτήτων που εκπροσωπούν οι εταιρείες. Η ΡΑΕ αποφεύγει να πάρει θέση για αυτό το θέμα, αφήνοντας στην κυβέρνηση να αποφασίσει αν πρέπει να αφαιρεθούν οι ζημιές αυτής της κατηγορίας για τον υπολογισμό του έκτακτου φόρου.
Σχετικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι παρείχε επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους 335,99 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και εκπτώσεις για μήνες που προηγήθηκαν της εξεταζόμενης περιόδου, δηλαδή για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.