Οικονομία

Moody's: Τα κέρδη στηρίζουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών


Στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναφέρεται η τελευταία ανάλυση του οίκου Moody's, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως σημείωσαν ισχυρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024, με ώθηση από την ανθεκτική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τη δημιουργία σταθερών εσόδων από προμήθειες και τη συγκράτηση του κόστους και των απομειώσεων.

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα ισχυρά επαναλαμβανόμενα κέρδη και οι περιορισμένες προβλέψεις στηρίζουν τις τρέχουσες πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών, παρέχοντας αξιολόγηση Βaa2 με σταθερές προοπτικές για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ Βaa3, με σταθερό outlook, σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. 

Η ανάλυση τονίζει πως κατάφεραν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνειά τους και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότηση και ρευστότητα, αφού τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) συνέχισαν να μειώνονται αν και οριακά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατεβάζοντας τον σταθμισμένο μέσο δείκτη NPE σε περίπου 3,6% τον Ιούνιο του 2024, από 4,1% το 2023.

"Οι τέσσερις τράπεζες συγκλίνουν στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ (2,3% τον Μάρτιο του 2024), κυρίως λόγω των αναδιαρθρώσεων, της αύξησης των νέων χορηγήσεων και ορισμένων μικρών τιτλοποιήσεων. Παρά τα ακόμη υψηλά επιτόκια δανείων, αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2024 θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού" υπογραμμίζεται, ενώ η Moody's προσθέτει πως "και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σχετικά «άνετους» εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2024 πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, υποστηριζόμενοι από την ισχυρή κερδοφορία τους και τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων. Ο μέσος δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) ήταν 16% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με 15,7% το 2023 και 13,8% το 2022. Παρά τη σταδιακή μείωση των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Πιστώσεων (DTC), οι τελευταίες παραμένουν σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων".

Την ίδια ώρα, ο οίκος αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 10% συνδυαστικά και για τις τέσσερις τράπεζες σε ετήσια βάση, στηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά έσοδα με ώθηση από τα υψηλά επιτόκια των δανείων και τις νέες χορηγήσεις. Ο νέος δανεισμός στηρίχθηκε από ισχυρή ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων, που, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες και τις συνεχιζόμενες κινήσεις περιορισμού του κόστους, στήριξαν την κερδοφορία των τραπεζών. Εξετάζοντας το επόμενο διάστημα ως τα τέλη του 2025, η Moody’s περιμένει ότι τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά, παρά την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια.

Οι εγχώριες καταθέσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο, αυξήθηκαν κατά περίπου 1,4% σε ετήσια βάση, αντιστοιχώντας στο 73% του συνολικού ενεργητικού, με υψηλό μέσο δείκτη κάλυψης (LCR) της τάξεως του 207%. "Περίπου τα μισά ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού είναι κρατικοί τίτλοι, ενώ αναμένουμε ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα ευθυγραμμιστούν με τις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος MREL το 2024-5", καταλήγει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα