Την ηγετική θέση της Κίνας στον τομέα της «μηχανικής κινητικότητας» και τη δυναμική που αποκτά η αυτοκινητοβιομηχανία της αναγνωρίζει η Morgan Stanley, προβλέποντας μια νέα εποχή ανάπτυξης με επίκεντρο τα ανθρωποειδή ρομπότ.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου – ανάμεσά τους ο επικεφαλής του τομέα αυτοκινήτου Adam Jonas, ο βιομηχανικός αναλυτής Sheng Zhong και ο τεχνολογικός αναλυτής Andy Meng – εκτιμούν ότι η είσοδος των ανθρωποειδών ρομπότ στην παραγωγή θα σημάνει ένα τρίτο κύμα ανάπτυξης για τους προμηθευτές ανταλλακτικών οχημάτων.
Η Morgan Stanley αναβάθμισε την αξιολόγηση δύο κινεζικών προμηθευτών της Tesla, ενώ διατήρησε την εκτίμηση overweight για έναν τρίτο, με βάση την πρόβλεψη ότι οι εταιρείες αυτές θα επωφεληθούν σημαντικά από την επερχόμενη «έκρηξη» των ανθρωποειδών.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια αγορά ανθρωποειδών ενδέχεται να φτάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050, ενώ στην Κίνα αναμένεται να αγγίξει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη, κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Tesla και η Xpeng έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη ανθρωποειδών, ενώ άλλοι όπως η Zeekr και η Volkswagen πειραματίζονται με τη χρήση τους στις γραμμές παραγωγής.
Η έκθεση σημειώνει ότι οι προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 60% του κόστους παραγωγής ενός ανθρωποειδούς, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 15.000 δολάρια ανά μονάδα. Συνολικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτοί οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν το 47% έως 60% των δαπανών για ανταλλακτικά και υλικά των ανθρωποειδών.