Χρηστικά

Μπαράζ κατασχέσεων το α’ τετράμηνο από την Eφορία!


Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και άλλοι 608.194 φορολογούμενοι με οφειλές άνω των 500 ευρώ που είναι στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Με κατασχέσεις καταθέσεων ή και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλεί η ΑΑΔΕ 608.194 φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ύψους άνω των 500 ευρώ, στην περίπτωση που δεν τα αποπληρώσουν ή δεν τα εντάξουν σε κάποια ρύθμιση.

Μετά δε και την αποτυχία των ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36/72 και 120 δόσεις το κυνήγι των οφειλετών θα αγριέψει περαιτέρω.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η ΑΑΔΕ από το σύνολο των 3.687.278 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι 2.050.089 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο, σε 1.441.895 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, κατασχέσεις κ.λπ. και επικρέμεται η απειλή των κατασχέσεων σε άλλους 608.194 φορολογούμενους.

Από τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν οι κατασχέσεις κατά σχεδόν 30.000.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι υπό αναγκαστικά μέτρα ήταν στο τέλος Απριλίου 1.441.895 ΑΦΜ από 1.412.322 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 29.573 φορολογούμενους.

Όπως έγραψε το Σin, τα μέτρα κατά των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όταν η οφειλή υπερβαίνει τα 500 ευρώ η ΑΑΔΕ προβαίνει σε κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων ποσών εις χείρας τρίτων, μέχρι να αποπληρωθεί το ποσό.

Αν, όμως δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9 ή σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη.

Στα 31 ευρώ... καίγονται οι οφειλέτες

Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το δημόσιο, άνω των 30 ευρώ  η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:

  • Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα. Επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
  • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα