Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στη Λιβύη, με την εμπλοκή περισσοτέρων χωρών μετά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία. Η Τουρκία αρχικά είπε όχι σε κάθε προσπάθεια κατάπασυσης του πυρός προχθές, ενώ χθές λεκτικά είπε ναι, προφανώς μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν, όμως οι εικόνες του Αιγυπτιακού στρατού, της μεγαλύτερης αραβικής χώρας, στα σύνορα με τη Λιβύη προμηνύουν ότι δε θα αφήσουν τις δυνάμεις Σάρατζ να καταλάβουν το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η Άγκυρα συνεχίζει να εφοδιάζει την Τρίπολη με όπλα δια θαλάσσης και αέρος διότι εκτός του πλοίου Cirkin που συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες, χθες σε ειδικά ΜΜΕ στο διαδίκτυο που ασχολούνται με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, προσγειώθηκαν δύο μεγάλα μεταφορικά αεροσκάφη ένα από την Τουρκία και ένα από το Κατάρ. Μάλιστα το τουρκικό C-130 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνοδευόταν από τέσσερα τουρκικά F-16.
Επίσης το περιστατικό της απόπειρας ελέγχου του πλοίου από το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας αποδεικνύει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη Λιβική κρίση με πολύ ανώριμο τρόπο.
Και αν το διεθνές σύστημα δεν λύσει άμεσα το ζήτημα της Λιβύης τότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί περισσότερο, διότι η Άγκυρα έχει συνδέσει το τουρκολιβικό σύμφωνο και την αυξανόμενη παρουσία της στη χώρα της βόρειας Αφρικής με την γιγάντωσή της στην ανατολική Μεσόγειο.