Χρηστικά

Νέα "έκρηξη" χρεών προς τον ΕΦΚΑ, λόγω πάγιας ρύθμισης!


Η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ αποδίδεται στις λίγες δόσεις που προσφέρει η πάγια ρύθμιση σε αντίθεση με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας

Νέα αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022  ξεπερνώντας τα 43 δισ. ευρώ.

Η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ αποδίδεται στις λίγες δόσεις που προσφέρει η πάγια ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (12), σε αντίθεση με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας που παρέχει 24 δόσεις.

Τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών αναδεικνύουν και μια εικόνα χάους, καθώς, τα περισσότερα  χρέη είναι παλαιά και δύσκολα εισπράξιμα, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι επίσης είναι δύσκολο να τα αποπληρώσουν.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΚΕΑΟ, στις 30 Ιουνίου 2022, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ εκτοξεύτηκαν στα 43,43 δισ. ευρώ, από 42,84 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Μαρτίου 2022.

Η μεταβολή προέρχεται από την αύξηση κατά 180 εκατ. ευρώ των κύριων οφειλών κατά 410,41 εκατ. ευρώ των κύριων οφειλών.
Από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.957.110 οφειλέτες (81,8% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 90,25% των οφειλετών (2.159.184 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 86.701 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (14,01% του τρέχοντος υπολοίπου).
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.366 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,25% του υπόλοιπου οφειλών)

Επίσης, από τις συνολικές οφειλές των 43,43 δισ. ευρώ, το 32,07% (13,93 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά.

Αντίστοιχα, το 67,93% (ποσό 29,5 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Έρχεται η νέα ρύθμιση

Το Κ.Ε.Α.Ο. επιδιώκει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, «ξέχασαν» να αυξήσουν τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης, οι οποίες παραμένουν στις 12 μηνιαίες, ενώ η αντίστοιχη πάγια ρύθμιση της Εφορίας προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις και δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στους οφειλέτες.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι, θα αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης προς τα Ταμεία, σε 24, αλλά απομένει η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Πάντως, όπως σημειώνει το ΚΕΑΟ, μέχρι να έρθει η νέα ρύθμιση, οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση.

Η ένταξη και παραμονή των οφειλών σε ρύθμιση ελέγχεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας σε μηνιαία βάση ούτως ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση των Υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. σε περίπτωση κινδύνου απώλειας της ρύθμισης (μη καταβολή δόσης, νέες οφειλές).

Επιπλέον, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. οι οφειλέτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την κατάσταση των οφειλών τους, να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών ανάλογα με τις κείμενες διατάξεις και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα