Οι εξελίξεις σε δύο μεγάλα τουριστικά projects σε ισάριθμα νησιά, προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες τους πανηγυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και των φιλικών στην κυβέρνηση media, ως παραδείγματα προώθησης σημαντικών επενδύσεων, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πρόκειται για το λεγόμενο «Μύκονος project» και το «Ithaka Odyssey Resort», στην Ιθάκη. Μάλιστα για το πρώτο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε προ ημερών στο twitter: «Εγκρίθηκε χθες και με τη βοήθεια του περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και προγραμματίζεται και Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης άμεσα! Πάμε γερά».
Είναι όμως δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί της κυβερνητικής πλευράς και τι πραγματικά ισχύει για τις δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις;
Κατ΄αρχάς το «Μύκονος project», είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων της «αντιεπενδυτικής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα υπαγωγής της συνολικής έκτασης στις στρατηγικές επενδύσεις κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019 (ΦΕΚ 1624/Β/10.05.2019).
Έλειπαν μόνο οι θετικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (οι ηγεσίες των οποίων είναι προσκείμενες στη ΝΔ).
Και ενώ το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δεν έγινε το ίδιο με το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου που είπε «όχι» με εμφατικό τρόπο.
Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση στην τελευταία του συνεδρίαση και μάλιστα ομόφωνα, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να αλλάξει αρνητικά το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου.
Βασικός προβληματισμός, που εκφράστηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση, είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την προσέλκυση και άλλων αντίστοιχων επενδύσεων, που οδηγούν σε αλόγιστη ανάπτυξη του νησιού (υπάρχουν ήδη άλλες τέσσερις ανάλογες επενδυτικές προτάσεις).
Τι είναι το «Μύκονος project»
«Μύκονος project» είναι κωδική ονομασία μεγάλης στρατηγική επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ της αραβικής κοινοπραξίας ΑGC Equity Partners στην περιοχή Καραπέτης στην Ανω Μερά, σε κόλπο νοτίως της παραλίας Καλό Λιβάδι, σε μια παρθένα παραλία που δεν έχει ακόμα οδική πρόσβαση.
Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από το μηδέν ένας μικρός οικισμός 95 ιδιωτικών κατοικιών στα πρότυπα της χώρας της Μυκόνου!
Το επενδυτικό σχέδιο για τη Μύκονο περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 192 κλινών (45 τ.μ. το κάθε δωμάτιο) με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες σπα, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ., τελεφερίκ, θέατρο εκδηλώσεων και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κτλ., σε έκταση 13 αγροτεμαχίων συνολικής επιφάνειας 60,32 στρεμμάτων.
Το επενδυτικό σχήμα, στηρίζεται σε δύο ισχυρά κρατικά funds του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής, ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και η θυγατρική «Jermyn Street Real Estate Fund IV», στην οποία φαίνεται ότι διατηρεί μετοχές ο τουρκικός όμιλος Dogus.
Αργεί το «Ithaka Odyssey Resort»
Όσον αφορά τη δεύτερη μεγάλη τουριστική επένδυση, το «Ithaka Odyssey Resort», απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται ανώριμη.
Ειδικότερα πέραν του ότι ακόμη δεν έχουν προσκομιστεί οι αποδείξεις εκείνες που να δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν τα κεφάλαια για να προχωρήσει η επένδυση και να μην μείνει στα χαρτιά, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και το master plan του project είναι πολύ αδύναμο…
Συνεπώς και οι δύο περιπτώσεις δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς!