Άμυνα & Διπλωματία

Ο πόλεμος των drones και ο ρόλος της Τουρκίας


Μετά τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, τα τουρκικά drones ανέλαβαν δράση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, βομβαρδίζοντας καθημερινά τις θέσεις των Αρμενίων.

Οι Αζέρικες δυνάμεις που διαθέτουν τουρκικής και ισραηλινής κατασκευής UAVs σημειώνουν αρκετές επιτυχίες εναντίον των αρμενικών δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του Αζερμπαϊτζάν, και δίνουν κυρίως στην Τουρκία τεχνογνωσία απέναντι στους S-300 της Αρμενίας και απέναντι σε ορεινά εδάφη με διαφορετική μορφολογία από τα τουρκικά βουνά, τα Συριακά, Ιρακινά και Λιβυκά εδάφη.

Το Αζερμπαϊτζάν που είναι μια πλούσια χώρα λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ξόδεψε περισσότερα από 19 δισ. δολάρια από το 2011 μέχρι το 2019 για εξοπλισμούς, αγοράζοντας οπλικά συστήματα από Τουρκία, Ισραήλ και Ρωσία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, το Μπακού αγόρασε έναντι 5 δισ. από το Ισραήλ, 100 Orbiter 1K και 50 Harop («drone καμικάζι»), ενώ δεν δίνονται επίσημα στοιχεία για την αγορά των Bayraktar TB2, ένα UAV που μπορεί να μεταφέρει και "έξυπνα", όπλα.

Η Τουρκία

Η επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε προετοιμαστεί, καιρό τώρα, από την Τουρκία, καθώς τις μικρής κλίμακας συγκρούσεις του περασμένου Ιουλίου, ακολούθησαν σειρά Τουρκο-Αζερικών στρατιωτικών γυμνασίων, ενώ Τούρκοι αξιωματικοί αναλάμβαναν την εκπαίδευση των Αζέρων «αδελφών» τους και πρόσφατα έφθασαν στην περιοχή και μισθοφόροι της Τουρκίας από τη Συρία. Παράλληλα τα Bayraktar TB2, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ εξειδικευμένα σε στρατιωτικά θέματα, τα επιτηρούν αν όχι τα χειρίζονται, Τούρκοι αξιωματικοί.

Η Ρωσία

Η Μόσχα αν και άργησε να αντιδράσει και προσπάθησε να παγώσει τη σύγκρουση, αλλά η τουρκική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν - ως αντίδραση στον περιορισμό της σε Συρία και Λιβύη - την ανάγκασε να προσφέρει έστω και περιορισμένη στήριξη στην Αρμενία, με αποτελεσματικά ωστόσο συστήματα, όπως το Krashukha-4, που δρούν από τη ρωσική βάση στο αρμενικό έδαφος και σύμφωνα με τη ρωσικές πηγές έχει καταρρίψει 9 τουρκικά Bayraktar TB2.

Ο Καναδάς

Το καναδικό εμπάργκο "πόνεσε" την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς τα Bayraktar TB2 έχουν φτιαχτεί με καναδική τεχνογνωσία, έχουν καναδικά οπτικά συστήματα και σύστημα πλοήγησης.

Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία η Τουρκία είχε περίπου 110 UAV αυτού τύπου στις ένοπλες δυνάμεις της συνολικά πριν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ για το Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία

Στη Λιβύη η Τουρκία φέρεται να απώλεσε 19 Bayraktar TB2 μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2020, ενώ παραμένει άγνωστο πόσα καταστράφηκαν όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ βομβάρδισαν καταφύγια αεροσκαφών και UAV στη Μιρσάτα.

Στο Αζερμπαϊτζάν οι ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για κατάρριψη 9 Bayraktar TB2 μετά τη χρησιμοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Krashukha-4, ενώ η αρμενικές δυνάμεις (και του Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ) κάνουν λόγο για κατάρριψη συνολικά 181 UAV, πριν την εγκατάσταση και λειτουργία του Krashukha-4.

Η διπλωματική σκακιέρα

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διπλωματική σκακιέρα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Αζεροαρμενική σύγκρουση. Το τρίγωνο Αρμενία-Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν, είναι πολύ διαφορετικό από το τετράγωνο Αρμενία-Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία, από το πεντάγωνο Αρμενία-Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ισραήλ και από το εξάγωνο Αρμενία-Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν-Ισραήλ-Τουρκία-Ιράν.

Διότι το Ισραήλ διατηρεί άριστες σχέσεις με το σιιτικό Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας το ως δύναμη πίεσης στο επίσης σιιτικό (και με μεγάλη αζερική μειονότητα) Ιράν.

Η σουνιτική Τουρκία δηλώνει "αδελφό" κράτος με το Αζερμπαϊτζάν, λόγω γλώσσας και εθνότητας, το σιιτικό Ιράν δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει τη χριστιανική Αρμενία, η οποία έχει στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μέχρι τώρα ήταν σφαίρες επιρροής της Μόσχας, την οποία εμβόλισε η Τουρκία, με το βλέμμα προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις με Ιράν και Ισραήλ.

Αντίθετα το Ισραήλ έχει εχθρικές σχέσεις με την Τεχεράνη και τις χειρότερες με την Άγκυρα.

Και φυσικά εκτός από τη διπλωματική σκακιέρα υπάρχει και το πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων, όπου Ρωσία, Ισραήλ, Ιράν και Τουρκία καθένας στο δικό του επίπεδο έχουν τεχνογνωσία κατασκευής σύγχρονων οπλικών συστημάτων (η Τουρκία με συμπαραγωγές με ξένες χώρες-εταιρίες).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα