ΕΥΖην

O χορός συνεχίζει να υπάρχει πολλές χιλιάδες χρόνια. Ευτυχώς, διότι είναι (και) θεραπευτικός!


Τί δείχνουν τα νέα στοιχεία για τα θεραπευτικά αποτελέσματα του χορού

Οι άνθρωποι πάντα χορεύαμε. Κάποιοι από εμάς είμαστε πάντα οι πρώτοι στην "πίστα", ενώ κάποιους άλλους από την παρέα χρειάζεται να τους τραβάμε σχεδόν με το ζόρι για να χορέψουν. Πάντως, ο χορός είναι κάτι πολύ ανθρώπινο: πίνακες από περίπου 10.000 χρόνια πριν που βρέθηκαν σε σπηλιές στη Βουλγαρία και την Ινδία, υποδηλώνουν ότι ακόμα και στους παλαιότερους προγόνους μας άρεσε να "ρίχνουν μια γυροβολιά". Και ο χορός υπήρχε σε ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, διαχρονικά.

Οι εξελικτικοί βιολόγοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι αρχίσαμε να χορεύουμε επειδή μας βοηθούσε να βρούμε συντρόφους, να συντονίζουμε μεγάλα συλλογικά έργα, να επιδεικνύουμε δύναμη και να προωθούμε την ψυχολογική ενότητα.

Ο χορός έχει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα να διοχετεύουν την επιθετικότητα, την επιθυμία και άλλα δυνατά συναισθήματα, να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και να τονώνουν την αυτοεκτίμηση, όταν μαθαίνουν πολύπλοκα βήματα σε δομημένα περιβάλλοντα. Τώρα ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι η κίνηση του σώματός μας στον ρυθμό της μουσικής ταυτόχρονα με άλλους ανθρώπους, μπορεί να βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Sports Medicine, αξιολόγησε 27 μελέτες και βρήκε προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο χορός είναι εξίσου καλός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης με άλλες μορφές άσκησης και ακόμη καλύτερος στη βελτίωση των κινήτρων και στην ανακούφιση από την αγωνία.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε μια μεγάλη ποικιλία ειδών - αερόβιος χορός, σύγχρονος χορός, παραδοσιακές μορφές χορού, χορός της κοιλιάς και κοινωνικοί χοροί, αλλά όλα περιελάμβαναν εκμάθηση δομημένων ακολουθιών, είτε ως άτομα, είτε ως ομάδες ή σε ζευγάρια. Οι άλλες μορφές άσκησης που αξιολόγησαν, κυμαίνονταν από ομαδικά αθλήματα έως πολεμικές τέχνες, περπάτημα και προπόνηση με βάρη.

«Παρά όλους αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους μέτρησης της ψυχικής υγείας, ο χορός κρατούσε καλά το δικό του έδαφος όσο αφορά στα οφέλη», λέει η συγγραφέας της μελέτης Αλίσια Φονγκ Γιαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη ασθένεια που σχετίζεται με μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, αλλά στον πυρήνα της χαρακτηρίζεται από χαμηλή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες. Πολλές μορφές έντονης αερόβιας άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, πιστεύεται ότι βοηθούν στην άρση της κατάθλιψης επειδή απελευθερώνουν νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ανταμοιβή στον εγκέφαλο, που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από τον πόνο, μειώνουν το στρες, βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν την αίσθηση ευεξίας. .

Αλλά σε αντίθεση με άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, ο χορός τείνει επίσης να περιλαμβάνει συγχρονισμένη προσπάθεια με άλλους ανθρώπους και κοινωνικούς δεσμούς μέσω της μουσικής, δραστηριότητες που είναι επίσης γνωστό ότι απελευθερώνουν ενδορφίνες, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτη. Και ο χορός με παρτενέρ συχνά περιλαμβάνει εμπιστοσύνη στο κοινωνικό άγγιγμα, το οποίο σχετίζεται με την απελευθέρωση φυσικών οπιοειδών και νευροδιαβιβαστών όπως η ωκυτοκίνη που έχουν εξίσου ισχυρά αναλγητικά, ανακουφιστικά από το στρες και ενισχύουν τη διάθεση. Ίσως λοιπόν ο χορός να δίνει στους ανθρώπους επιπλέον δόσεις από αυτές τις νευροβιολογικές "λιχουδιές".

Σε μία μη δημοσιευμένη ακόμα ποιοτική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες θεώρησαν χρήσιμο να δεσμεύονται με άλλους σε ένα μάθημα χορού, όταν ήταν πολύ εξαντλημένοι, για να κοινωνικοποιηθούν με άλλους τρόπους. «Όταν κινούμαστε ρυθμικά με άλλους ανθρώπους, βιώνουμε μια μορφή κοινωνικού δεσμού», λέει.

Το γεγονός ότι ο χορός συνήθως συνοδεύεται από μουσική μπορεί επίσης να του δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι των μορφών αερόβιας άσκησης που δεν έχουν: Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης όταν προσφέρεται μαζί με ψυχοθεραπεία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με το να προτείνουν χορό αντί για άλλες μορφές άσκησης ή θεραπείας. Μια μελέτη στο British Medical Journal τον Φεβρουάριο εξέτασε τις επιπτώσεις στην κατάθλιψη των διαφορετικών μορφών άσκησης σε διαφορετικές εντάσεις, καθώς και των αντικαταθλιπτικών SSRI και της ψυχοθεραπείας. Αυτή η μετα-ανάλυση βρήκε ότι ο χορός είναι μια «υποσχόμενη» μορφή θεραπείας για την κατάθλιψη, αν και η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης κατέλαβαν την υψηλότερη θέση μεταξύ αποτελεσματικών θεραπειών, με ή χωρίς SSRI ή ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα σε υψηλότερες εντάσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης ήταν απρόθυμοι να συστήσουν τον χορό με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, λένε, επειδή αξιολογήθηκε μόνο σε πέντε από τις 218 μελέτες που εξέτασαν - οι οποίες επιλέχθηκαν για την ποιότητα της μελέτης - και επειδή οι ομάδες μελέτης δεν είχαν ποικιλομορφία. Μια άλλη σημαντική προειδοποίηση για όλες τις μελέτες που περιλαμβάνονται στις δύο μετα-αναλύσεις: Αν και οι περισσότερες από αυτές ήταν τυχαιοποιημένες και χρησιμοποιούσαν ελέγχους, λίγες από αυτές μπόρεσαν να "θαμπώσουν" τους συμμετέχοντες, τους εκπαιδευτές και τους αξιολογητές της έρευνας. Σχεδόν όλοι γνώριζαν ότι ο χορός ή άλλα σχήματα άσκησης προορίζονταν να χρησιμεύσουν ως θεραπεία, κάτι που μπορεί να επηρεάζει τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο χορός παραμένει μια συναρπαστική θεραπευτική επιλογή για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ιδιαίτερα εάν δεν βοηθούνται από άλλες θεραπείες.«Η κατάθλιψη είναι μια τόσο δύσκολη και εξουθενωτική κατάσταση ψυχικής υγείας που πραγματικά θέλουμε να δώσουμε όσο πιο αποτελεσματική θεραπεία μπορούμε», λέει ο Μάικλ Νόετελ, ανώτερος λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και συγγραφέας μελέτης του British Medical Study.

Μία άλλα σημαντική παράμετρος υπέρ του χορού, είναι ότι περισσότεροι ενήλικες φαίνονται πρόθυμοι να τον συνεχίσουν σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης: Σε κλινικές δοκιμές, τα προγράμματα χορού τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης - τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν 80% ή περισσότερο για χορό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έναντι 50% έως 75% για άλλες μορφές άσκησης σε όλες τις ηλικίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα