ΕΥΖην

Οι εικονογραφήσεις όλων των έργων του Ντίκενς διαθέσιμες στο διαδίκτυο


Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά ετοιμάζονται για μία ακόμη φορά ν' ακούσουν από τους γονείς τους το «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς ή να ξαναδούν κινηματογραφική μεταφορά της ή εκδοχή της σε κινούμενα σχέδια.

Αυτές οι μέρες προσφέρονται για να δούμε τις εικονογραφήσεις της πρώτης έκδοσης αυτού του μυθιστορήματος, αλλά και των άλλων του διαχρονικού συγγραφέα. Συγκεντρωμένες όλες, είναι πλέον διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

Λίγοι μυθιστοριογράφοι είναι σε τέτοιο βαθμό διάσημοι παγκοσμίως όσο ο Κάρολος Ντίκενς. Από το «Όλιβερ Τουίστ» μέχρι το «Ιστορία Δύο Πόλεων», αυτή η εμβληματική πένα του 19ου αιώνα δημιούργησε κάποια από τα πλέον καταξιωμένα μυθιστορήματα, τα οποία διαβάζονται, αλλά και μελετώνται, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Αν και τα έργα του τα απολαμβάνουμε σήμερα με τη μορφή βιβλίου, δεν ήταν αυτός ο τρόπος που τα απολάμβαναν τη βικτωριανή περίοδο· τα μυθιστορήματά του πρωτοεκδίδοντο σε συνέχειες, εβδομαδιαίες ή μηνιαίες. Και τις τυπωμένες σε χαρτί ιστορίες του συνόδευαν μαγικές εικόνες με περίτεχνη λεπτομέρεια (https://www.instagram.com/p/CilB0YILgbo/).

Η Charles Dickens Illustrated Gallery είναι ένα αρχείο όλων των πρώτων εικονογραφήσεων που κόσμησαν τα έργα του Ντίκενς σε όλη τη δημιουργική διαδρομή του. Ο Dr. Michael John Goodman – ο οποίος έχει επίσης δημιουργήσει το Victorian Illustrated Shakespeare Archive – είχε, το διάστημα της απομόνωσης λόγω της COVID-19, την ιδέα να ψηφιοποιήσει την τέχνη από τα μυθιστορήματα του Ντίκενς (https://www.instagram.com/p/CbCVn7dgGNG/).

«Ο κόσμος των εικονογραφήσεων του Ντίκενς ταλανίζεται από κακής ποιότητας αναπαραγωγές του υλικού των πηγών, οπότε για αυτό το πρότζεκτ αναζήτησα αυτές που θεωρώ ότι είναι κάποιες από τις καλύτερες εκδόσεις οι οποίες κοσμούνται με τις αρχικές εικονογραφήσεις τυπωμένες με αξιοπρεπή ποιότητα» εξήγησε ο Goodman.

Αφού συγκέντρωσε και σκάναρε τις εικονογραφήσεις, τις καθάρισε χρησιμοποιώντας Photoshop, ώστε να δείχουν όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες. Με αυτές δημιούργησε την Charles Dickens Illustrated Gallery (https://www.charlesdickensillustration.org/).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα