Πολιτική

Οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι, η Νότια Ευρώπη μένει πίσω


Διευρύνεται το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη, Τι αποκαλύπτει έρευνα γερμανικού ινστιτούτου

Ολο και πιό έντονες γίνονται οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και μεσογειακού νότου. Στα χρόνια της οικονομικής και  δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει τις νότιας χώρες της ευρωζώνης, οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι, ενώ οι νοτιοευρωπαίοι μένουν πίσω - και ορισμένοι, όπως οι Ελληνες, φτωχαίνουν.

Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ειδική έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch, στην οποία επισημαίνεται ότι  διευρύνεται συνεχώς το "χάσμα πλούτου" στην Ευρωζώνη, καθώς η γερμανική οικονομία "τρέχει" πολύ πιο γρήγορα από τις οικονομίες του νότου που εμφανίζουν ακόμη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται η ΕΚΤ, η οποία σε εκθέσεις της  έχει αναγνωρίσει  ότι το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών στην ευρωζώνη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη και ο στόχος όταν  δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα.

Ο πλούτος των γερμανικών νοικουριών αυξάνεται κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών των ακινήτων - εμπορικών και κατοικιών. Πέρυσι οι αξίες ακινήτων αυξήθηκαν 6% κατά μέσο όρο. Η εισροή μεταναστών στη χώρα ανεβάζει τις αξίες ακόμη και σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου επί δεκαετίες υπήρχε πληθώρα μη εκμεταλλεύσιμων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Αξιολογώντας μια σειρά παραγόντων, όπως τα ακίνητα, οι μετοχές, τα έργα τέχνης και το ακριβό κρασί, το  ινστιτούτο Flossbach von Storch υπολόγισε ότι  ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε πέρυσι κατα 7% σε ετήσια βάση. Στην Ιταλία και την Ισπανία η αύξηση ήταν περίπου 3%.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο πλούτος μειώθηκε πέρυσι κατά 4%, λόγω ανάλωσης διαθεσίμων, υποχώρησης των τιμών των ακινήτων και συρρίκνωσης εισοδημάτων.

Το ινστιτούτο Flossbach von Storch επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ακινήτων στις  χώρες της νότιας Ευρώπης πλήττει τις τράπεζές τους, οι οποίες δέχονται τις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα ως εγγυήσεις για δάνεια.

Κατά την εκτίμηση των αναλυτών, η διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου θα προσθέσει προβλήματα και θα προκαλεί όλο και μεγαλύτους τριγμούς στην Ευρωζώνη, ενώ στο εσωτερικό πολλών χωρών του Νότου η φτωχοποίηση πληθυσμιακών στρωμάτων θα είναι αιτία κοινωνικών εντάσεων με πολιτικό αντίκτυπο.

«Έως το 2006, όταν έσκασε η φούσκα, οι χώρες του Νότου πραγματικά απογειωνόντουσαν οικονομικά. Τώρα είναι σε μια κατάσταση σαν της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τόμας Μάγιερ, ιδρυτής του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα.

Στην Ιαπωνία η οικονομία είναι στάσιμη πάνω από 20 χρόνια, ενώ η χώρα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος. Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι  παρόμοια τύχη περιμένει πολλές χώρες στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις