Αγορές

Οι πωλητές πήραν τα ηνία στο χρηματιστήριο – Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές


Μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο άνοιγμα της συνεδρίασης, οι πωλητές είναι αυτοί που πήραν τα ηνία και ορίζουν το μομέντουμ στο χρηματιστήριο, το οποίο κινείται στο «κόκκινο». Νέα μεγάλη «βουτιά» άνω του 2% πραγματοποιεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της απόφασης της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της να προβλέψει μόνο μία μείωση έως το τέλος του 2024.

Η εγχώρια αγορά συνεχίζει τις ασκήσεις ισορροπίας γύρω από το κρίσιμο όριο των 1.450 μονάδων. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι μακροοικονομικές ειδήσεις αλλά και τα επιχειρηματικά deals που έχουν κλείσει ή και βρίσκονται προς ολοκλήρωση. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επηρεάζει την αξιολόγηση των επενδυτών για τη συνθήκη που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία. Στο ραντάρ των επενδυτών είναι η κυοφορούμενη πώληση της TEΡΝΑ Ενεργειακή στη σαουδαραβική Masdar και η εξαγορά της Ηλέκτρωρ από τη Motor Oil.

Στις ευρωαγορές το κλίμα έχει αντιστραφεί πλήρως σε σχέση με χθες και τα κυριότερα χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί -1,25%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει -0,56% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά -1,31%.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.445,03 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,43%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.457,35 μονάδες (+1,02%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 26,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό -0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό -0,27%. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πτωτικά -0,97%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Develompent (+1,65%), του ΟΠΑΠ (+1,36%) και της Aegean Airlines (+1,11%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-2,05%), της Μυτιληναίος (-1,37%) και της Coca Cola HBC (-0,94%).
Ανοδικά κινούνται 44 μετοχές,54 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα