Οικονομία

Γιατί παραμένει απτόητη η Ινδία ενόψει του εμπορικού τελεσιγράφου Τραμπ


Το Νέο Δελχί διαθέτει κάποια στρατηγικά "χαρτιά"

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ινδίας, απουσία της οποίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αυξημένοι δασμοί 26%, η Ινδία εμφανίζεται απρόθυμη να υποκύψει στην πίεση.

Παρά τη διπλωματική ένταση, αναλυτές επισημαίνουν ότι το Νέο Δελχί έχει λόγους να διατηρεί την ψυχραιμία του: διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, εναλλακτικές συμμαχίες και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα εσωτερικά του συμφέροντα.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον παραμένουν στάσιμες, είναι η άρνηση της Ινδίας να παραχωρήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αμερικανική αγροτική παραγωγή. Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας, Piyush Goyal, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση προστατεύει τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ομάδες με μεγάλο πολιτικό βάρος και κοινωνική σημασία.

Η πρόσφατη εμπορική συμφωνία της Ινδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι μπορεί να επιτύχει εμπορικά οφέλη, χωρίς να θυσιάσει τους ευαίσθητους αγροτικούς τομείς. Το μήνυμα, σύμφωνα με τον Sameep Shastri της BRICS Chamber of Commerce, είναι ότι η Ινδία «είναι έτοιμη να εμπορεύεται με τους δικούς της όρους».

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Ινδία

Παρά την απειλή επιβολής δασμών, οι ΗΠΑ έχουν κι εκείνες λόγους να φτάσουν σε συμφωνία με την Ινδία. Όπως επισημαίνει ο Harsh V. Pant του Observer Research Foundation, η Ουάσιγκτον βλέπει την Ινδία ως κρίσιμο στρατηγικό εταίρο στην Ινδο-Ειρηνική ζώνη, ειδικά απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υιοθετήσει πολιτική επαναπατρισμού της παραγωγής και περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα. Η Ινδία, με το φθηνό εργατικό δυναμικό της, προσφέρει μια ρεαλιστική εναλλακτική για την παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα, συμπληρώνοντας τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην τεχνολογικά προηγμένη παραγωγή.

Στρατηγική εξισορρόπησης μέσω BRICS

Η Ινδία παραμένει ενεργό μέλος των BRICS, της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών που προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή των δυτικών θεσμών και του δολαρίου. Αυτή η συμμετοχή, ωστόσο, την φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς παίζει διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 10% σε χώρες που «ευθυγραμμίζονται με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS», η Ινδία δεν έχει μέχρι στιγμής δεχτεί ευθεία πίεση.

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στους BRICS ως διαπραγματευτικό χαρτί, διαβεβαιώνοντας την Ουάσιγκτον ότι δεν στηρίζει τα σχέδια αποδολαριοποίησης ή δημιουργίας εναλλακτικού νομίσματος.

Το πολυδιάστατο σχέδιο της Ινδίας

Αντί να στηρίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ, η Ινδία έχει επιλέξει την οδό της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και εμπορικής στρατηγικής. Έχει ήδη κλείσει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ διαπραγματεύεται ενεργά με την Ε.Ε., τις Μαλδίβες και άλλες αγορές.

Όπως εξηγεί ο Sarang Shidore του Quincy Institute, η Ινδία ακολουθεί μια πολιτική «πολυευθυγράμμισης», διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, αλλά ταυτόχρονα χτίζοντας εναλλακτικές συμμαχίες. Αυτό της επιτρέπει να αντισταθμίζει πιέσεις από μεγάλες δυνάμεις και να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος.

Η απουσία άγχους από την πλευρά της Ινδίας καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τους δασμούς των ΗΠΑ, δεν είναι αδιαφορία, είναι στρατηγική επιλογή. Με έναν ρόλο-κλειδί στον παγκόσμιο γεωοικονομικό χάρτη, έναν τεράστιο εσωτερικό πληθυσμό και ευέλικτες διεθνείς συμμαχίες, το Νέο Δελχί δείχνει ότι δεν είναι πρόθυμο να θυσιάσει τα εθνικά του συμφέροντα υπό πίεση, ακόμα και από την υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα