H πληθωριστική έκρηξη που καταγράφεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο- με βάση στα στοιχεία της Eurostat- χτυπάει καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο και προκαλεί έντονη ανησυχία σε νοικοκυριά και καταναλωτές, που θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου γύρου ανατιμήσεων.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα, καθώς για τον Ιούνιο η εκτίμηση της Εurostat είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 2%, από το 1,9% που ήταν τον Μάιο.
Το κυβερνητικό αφήγημα ότι η ακρίβεια έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς και οι τιμές σε υπηρεσίες και τρόφιμα έχουν περιοριστεί, χάρη και στα μέτρα που έχουν ληφθεί- δεν έχει πλέον τη δέουσα… «πειθώ». Ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αντιθέτως ακολουθεί ανοδική πορεία τους τελευταίες δύο μήνες. Ιδίως τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, πραγματοποίησε έκρηξη, φτάνοντας στο υψηλό επίπεδο του 3,6% (ετήσια βάση), από το 3,3% του Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1,3%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με την Εσθονία να έχει τη… θλιβερή πρωτιά (5,2% τον Ιούνιο). Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια στην χώρας δεν παραμένει απλώς ανθεκτική αλλά με επιθετικές… τάσεις, που «απειλούν» τις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί στο 2%. Το εν λόγω στοιχείο είναι πιθανό να ενισχύσει τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για συνέχιση της πολιτικής μείωσης επιτοκίων.
Οι κύριοι τροφοδότες του πληθωρισμού
Κύριοι τροφοδότες του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν οι υπηρεσίες που κατέγραψαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης, φτάνοντας στο 3,3% από 3,2% τον Μάιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με αύξηση 3,1% (από 3,2% τον Μάιο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα δείχνουν μικρή άνοδο 0,5% (από 0,6%). Στον αντίποδα, η ενέργεια συνεχίζει να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, στο -2,7% από -3,6% τον προηγούμενο μήνα.
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 2,4% σε ετήσια βάση. Μία πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, διατηρήθηκε επίσης στο 2,3%.