Άμυνα & Διπλωματία

Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα αναδεικνύει τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας


Ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία και το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ένα μήνα, απάντησε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί δημόσια και πάντα έχουμε τη διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. "Προϋπόθεση δεν είναι να συμπεριφέρεται η Ελλάδα όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση πάντα θα αναδεικνύει τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας και θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της προκλητικότητας της Άγκυρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα και πως σήμερα θα δοθεί επιστολή και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. "Πάντα, και στους συμμάχους και στους εταίρους αναδεικνύουμε τα ζητήματα της προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου", υπογράμμισε.

Για το γεγονός ότι η Άγκυρα έβγαλε ερευνητικό σκάφος με παράνομη οδηγία είπε ότι η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο. "Είμαστε αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και επίπεδα. Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ψυχραιμίας στην περιοχή", ανέφερε.

Δήλωσε επίσης ότι "εμείς έχουμε πάντα τη διάθεση να μιλάμε με τους γείτονές μας αλλά αυτό δεν σημαίνει εκπτώσεις στα αυτονόητα» και τόνισε πως "η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου".

Για την επίθεση της κας Ζαχάροβα στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυξάνεται ο κατάλογος όσων δυσαρεστήθηκαν από την ιστορική επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στης ΗΠΑ. "Η Ελλάδα τιμώντας τη βαρύνουσα ιστορική, αξιακή και πολιτική παρακαταθήκη, υπερασπίζεται με συνέπεια το δίκαιο, τη ελευθερία, τη δημοκρατία. Η Ρωσία στάθηκε απέναντι σε αυτά τα ιδεώδη με την απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, είπε πως τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό με βάση απόφαση του ΚΥΣΕΑ και την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ζελένσκι. Είπε επίσης πως πρόκειται για υλικό από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα λείψει από την εθνική μας άμυνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την απόφαση να βγει σε πλειστηριασμό α' κατοικία 4μελούς οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, απάντησε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και αν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την ακρίβεια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Σημείωσε ότι οι συσχετισμοί είναι ίδιοι με το 2019 και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. "Έχουμε συναίσθηση ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Η ακρίβεια προκαλεί προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό του κόσμου με κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Ο κόσμος μόνο προς την κυβέρνηση κοιτάζει, μόνο προς τον πρωθυπουργό απαιτώντας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε καθημερινά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό του", ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στα νησιά, δήλωσε πως "πάντοτε αξιολογούμε κάθε δυνατότητα". Ειδικά για την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων είπε ότι "οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς είναι μεγάλος ο βαθμός συσχέτισης με τα δημόσια έσοδα σε ένα περιβάλλον αστάθειας που ο δανεισμός έχει δυσκολέψει".

Σε ότι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, είπε ότι την απάντηση την έδωσε η ΡΑΕ προσδιορίζοντας το ποσό και τη μεθοδολογία ενώ η κυβέρνηση κάνει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε με έκτακτο τέλος 90% προσθέτοντας αυτούς τους πόρους στα εργαλεία για την χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Παράλληλα ενόψει της συνόδου κορυφής και αν έχουμε συμμαχίες στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως δεν περιμένουμε τι θα γίνει στις Βρυξέλλες καθώς υλοποιείται ήδη το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Είπε επίσης ότι υπάρχει συναντίληψη με ομολόγους του πρωθυπουργού και περιμένουμε στη σύνοδο τις τελικές προτάσεις της Κομισιόν. "Πιστεύουμε ότι είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το μηδενίσει. Θα βοηθούσε πολύ μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να έρθει να προστεθεί στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης", υπογράμμισε απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με την επίτροπο κα Γιούροβα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν τέθηκε κανένα ζήτημα παρακολουθήσεων και πως όλες οι θέσεις μας έτυχαν απολύτου κατανόησης. Για την παρέμβαση για τα κοινωνικά δίκτυα είπε ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση που αφορά και άλλες χώρες για την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της ποιότητας και της αντικειμενικότητας της ενημέρωσης.

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό μέσω του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες παρακολουθήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις