Ελλάδα

ΟΟΣΑ για ρεύμα: Προτείνει την κατάργηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου!


Την κατάργηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και την αντικατάσταση του τρόπου ενίσχυσης κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών, για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει στην έκθεση ότι πρέπει να τερματιστεί το ισχύον σχήμα επιδότησης των ενεργειακών τιμών λιανικής, που γίνεται μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Καλεί την κυβέρνηση να το αντικαταστήσει με την παροχή σε χρήματα στους δικαιούχους (άμεση επιδότηση εισοδήματος) και δη στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους οποίους θα δίδεται και το κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης.

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχει ενταχθεί μόνο το 1/3 των δικαιούχων του ελάχιστου εισοδήματος, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν καλύπτονται σε μεγάλος εύρος, τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σημειώνει ότι μέσω των στοχευμένων παροχών σε χρήματα, η ευρεία κάλυψη και στήριξη των ευάλωτων θα καταστεί εφικτή.

Ο Οργανισμός, προτείνει, μάλιστα, ότι η άμεση ενίσχυση του εισοδήματος δεν πρέπει να  συνδέεται με την ποσότητα ή το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιείται , κάτι που αποδειχθεί ωφέλιμο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή σε καθαρότερους τύπους καυσίμων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα