Χρηστικά

Ποιοι κινδυνεύουν με φόρους και πρόστιμα μετά από 15 χρόνια


Τι αναφέρει η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων

Ανοικτές για φορολογικό έλεγχο από την Εφορία, έως και 15 χρόνια μένουν οι υποθέσεις των ετών για τα οποία δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση από τους υπόχρεους.

Μπορεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ο χρόνος της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων να συρρικνώθηκε στα 5 έτη αλλά υπό προϋποθέσεις αυξάνεται.

Σύμφωνα με νεότερη απόφαση του ΣτΕ (ΣτΕ 967/2022), η 15ετής προθεσμία παραγραφής τυγχάνει εφαρμογής μόνο στην περίπτωση της μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, ενώ επί εκπροθέσμου υποβολής ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής, αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

Δηλαδή όποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση για ένα έτος, η Εφορία μπορεί να τον βρει και να του επιβάλει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις ακόμη και μετά από 15 χρόνια.

Διαφορετικά, η προθεσμία παραγραφής είναι 5 χρόνια, περίοδος που αυξάνεται σε 10 χρόνια εάν η Εφορία βρει «συμπληρωματικά στοιχεία», στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

Σημειώνεται πως «θύμα» της 15ετίας, έπεσε πρόσφατα φορολογούμενη, υπόθεση που αποκάλυψε το Σin.

To λάθος της ήταν ότι  δεν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα έτη 2013 και 2014, στα οποία ο φορολογικός έλεγχος εντόπισε την αποστολή εμβασμάτων ύψους 355.500 ευρώ και της επέβαλε φόρους και πρόστιμα 274.689 ευρώ!

Η συγκεκριμένη φορολογούμενη, εάν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για τα έτη αυτά, ακόμη και αν η εφορία εντόπιζε το 2022 τα εμβάσματα, δεν θα μπορούσε να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, γιατί η υπόθεσή της θα είχε παραγραφεί στην 5ετία, ενώ παράλληλα τα εμβάσματα δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία»

Στόχος οι υποθέσεις του έτους 2006

Στο πλαίσιο της 15ετούς παραγραφής, φέτος τίθενται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι υποθέσεις του 2006.

Η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υποβλήθηκαν γι΄αυτό φορολογικές δηλώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης.

Δηλαδή, ενώ η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας δεν μπορεί να εκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα