Πολιτική

Πώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων


Τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν και μια άλλη λιγότερο αισθητή συνέπεια: τη σημαντική μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα που προέρχονται από τις ανά τον κόσμο γεωργικές καλλιέργειες. Καθώς το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» επιδεινώνεται, η διαρκώς μειούμενη θρεπτική αξία βασικών τροφών για την επιβίωση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού (ρύζι, σιτάρι, αραβόσιτος, σόγια, όσπρια) αναμένεται να προκαλέσει αυξημένες ανησυχίες.

Σύμφωνα με έρευνες τα επίπεδα ζωτικών συστατικών (ψευδαργύρου, σιδήρου, πρωτεϊνών κ.α.), σε τρόφιμα όπως το σιτάρι και το ρύζι, είναι πιθανό να μειωθούν έως 10% μέχρι το 2050. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες. Ήδη σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια περίπου 63 εκατ. ετών ζωής ετησίως.

Αλλά η κλιματική αλλαγή έχει και μία ακόμα επίπτωση στα γεωργικά προϊόντα.Υπό κανονικές συνθήκες, τα φυτά παράγουν μια μεγάλη γκάμα πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο υπό την επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως παρατεταμένης ξηρασίας ή πλημμυρών τα φυτά αντιδρούν διαφορετικά. Φυτά που καλλιεργούνται κατά κόρον ανά τον κόσμο για την κάλυψη βασικών επισιτιστικών αναγκών όπως το κριθάρι, το καλαμπόκι ή το κεχρί ρίχνουν τους ρυθμούς επεξεργασίας χημικών ουσιών. Το νιτρικό άλας είναι μια από αυτές τις ουσίες. Όταν συσσωρεύεται σε μεγάλες ποσότητες σε ένα φυτό και στη συνέχεια αυτό καταναλωθεί από τον άνθρωπο ή τα ζώα μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Ωστόσο η πιο επικίνδυνη ουσία που μπορεί να συσσωρευθεί είναι το υδροκυάνιο .

Πόσο επικίνδυνη είναι η αύξηση της τοξικότητας των φυτών ειδικοτερα για τον άνθρωπο; Οι βασικές πρώτες ύλες που προέρχονται από καλλιέργειες με μεγάλη τοξικότητα και καταλήγουν στο διαιτολόγιό μας μπορεί να επιφέρουν νευρικές διαταραχές ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και ασφυξία. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή του εμβρύου. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η αυξημένη έκθεση σε συγκεκριμένα είδη αφλατοξινών και υδροκυανίου μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Έχουμε πολλές τέτοιες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ιδίως στην Ανατολική Αφρική.

Πηγή: prenium.paratiritis,gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις