Πολιτική

Πως θα γίνει το Brexit. Το βρετανικό σχέδιο


Ράλι για την στερλίνα από τις δηλώσεις Μέι

Τον οδικό χάρτη της βρετανικής κυβέρνησης παρουσίασε η Τερέζα Μέι αναφορικά με τον τρόπο αποχώρησης της χώρας από την ΕυρωπαΪκή Ένωση. Μιλώντας στο εσωτερικό ακροατήριο η Τ. Μέι θέλησε να αναγάγει το Brexit ως μια ευκαιρία για επαναφορά της χώρας ως ένα μεγάλο και παγκόσμιο εμπορικό έθνος με την παράλληλα αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ο Βρετανικός λαός περιμένει από την δική του κυβέρνηση να είναι υπεύθυνη και οι Θεσμοί της Ε.Ε δεν συνάδουν με τον τρόπο ζωής μας και την ιστορία μας". Από την άλλη πλευρά, σαφές ήταν και το μήνυμα προς τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για ενδυνάμωση των σχέσεων τους. 

Επί της ουσίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», υπογράμμισε. Δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Με σαφείς προειδοποίησεις όμως, η Tερέζα Μέι επεσήμανε πως, αν οι Βρυξέλλες δεν της επιτρέψουν να αποκτήσει κάποια πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα τροποποιήσει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία, με λίγα λόγια θα γίνει ένας φορολογικός παράδεισος. Ξεκαθάρισε πάντως πως οι Ευρωπαϊοι είναι καλοδεχούμενοι, τα δικαιώματα των ευρωπαϊων εργαζομένων που ζουν στην Βρετανία θα είναι προστατευμένα, όπως ευελπιστεί ότι ισχυεί το ίδιο και για τους Βρετανούς πολίτες στη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως έγινε γνωστό δε, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του. Στο άκουσμα πάντως των δηλώσεων της πρωθυπουργού Μέι η στερλίνα πραγματοποίησε ράλι: Ράλι για την στερλίνα από τις δηλώσεις Τ. Μέι

Τι ανέφερε στα βασικά σημεία η Τ. Μέι:

-Θα παράσχουμε «καθαρές λύσεις» και όχι ασάφειες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.

-Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.

-Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

-Θα δώσουμε πρακτική λύση, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

-Το Brexit σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

-Θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών - μελών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες - μέλη, το συντομότερο δυνατό.

-Η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα χτίσει επάνω σε αυτά.

-Θα επιδιώξουμε μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Έχει έλθει η ώρα η Μεγάλη Βρετανία να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη φυσιογνωμία της σαν ένα μεγάλο, παγκόσμιο, εμπορικό έθνος.

-Θα καλωσορίσουμε μια συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πρωτοβουλίες σχετικές με την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία.

-Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, παρά την αποχώρησή μας από την Ε.Ε.

-Θεωρούμε ότι μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών - μελών της.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις