Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών και ρεκόρ στο χρηματιστήριο


Με μίνι ράλι τραπεζικών μετοχών και τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν ρεκόρ 14ετίας, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, που "υπόσχεται" ακόμη μεγαλύτερα κέρδη μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Ιανουαρίου. Κινητήριος μοχλός το εισρέον επενδυτικό και αποταμιευτικό χρήμα, που "μεταφράζεται σε αγοραστικό ενδιαφέρον και σε αυξημένη συναλλακτική κίνηση. "Εκρηξη τζίρου" σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, όπου άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 145,6 εκατ. ευρώ!

Πρόσφορο κλίμα δημιουργεί το συνεχιζόμενο μπαράζ θετικών εκθέσεων διεθνών οίκων  για την ελληνική οικονομία και αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία του ΧΑ, που συνοδεύονται από συστάσεις για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Ξένοι οίκοι και διεθνείς αναλυτές "πριμοδοτούν" τις τραπεζικές μετοχές, σε μια πλειοδοσία αισιόδοξων προβλέψεων όσον αφορά τα περιθώρια ανόδου, τις πιθανές αποδόσεις τους και την κερδοφορία των τραπεζών. Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι διαγραφόμενες προοπτικές για τον κλάδο, βοηθούν τις τράπεζες να αντλήσουν φθηνότερο χρήμα από την αγορά για την ενίσχυση και τη βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών της. Στο πολλαπλάσιο - και με χαμηλό επιτόκιο - καλύφθηκε σήμερα η ομολογιακή έκδοση 400 ρκατ. ευρώ της Alpha Bank.

Οι υψηλές αποδόσεις των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ λειτουργούν ως "κράχτης" για την προσέλκυση νέων επενδυτών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η εισροή εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος και η μετακίνηση κεφαλαίων από ομόλογα και προθεσμιακές καταθέσεις σε μετοχές.

Η εικόνα στο ταμπλό επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την εκτίμηση ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται στα πρώτα βήματα μιας μεγάλης ανοδικής διαδρομής με μακρά χρονική διάρκεια, που θα υπερκαλύψει τις απώλειες όλης της 15ετίας από το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές επιβεβαίωσαν και σήμερα τον ρόλο τους ως "λοκομοτίβα" της αγοράς, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλίματος και στην άνοδο των βασικών δεικτών. Κάλυψαν πάνω από 50% του συνολικού τζίρου, προσελκύοντας τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών

Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +2,33%, δίνοντας "υποσχέσεις" για ανάλογη συνέχεια, καθώς μάλιστα το "θερμόμετρο" ανεβαίνει ενόψει του placement μετοχών της Τρ. Πειραιώς, που θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την πλήρη αποκρατικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 1.397,57 μονάδες (+0,91%) και τερμάτισε στις 1.395,99 με άνοδο 0,79%. Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 3.410,68 μονάδες. Ο FT40Μ των mid caps κέρδισε 0,30%.

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Eurobank με άλμα +4,4%. Ακολούθησαν Πειραιώς +2,4%, Alpha +1,9%, Optima +1,6%, Εθνική  +0,8%. Αμετάβλητη η Attica Bank, στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος -0,7%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +3,7%, Ελλάκτωρ +3,2%, ΕΛΠΕ και Autohellas +2,2%, Βιοχάλκο +2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ+1,4%, Aegean +1,3%, ΟΠΑΠ και Lamda +0,9%

Με απώλειες ΕΥΔΑΠ, -1,9%, Μυτιληναίος -0,6%,Cenergy και ΤΕΝΕΡΓΑ -0,3%.

Στις μικρότερες κεφαιοποιήσεις συνεχίστηκε η κούρσα των μετοχών των τιτλοποιήσεων: CairoMezz +9,8%, Phoenix Vega Mezz 6,4%. Σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν επίσης οι Attica Group +7,5%,  Q&R +5,6%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα