Υγεία

Ray Kurzweil: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει "δραστική επιμήκυνση της ζωής"


Το όραμα του αποσκοπεί στο να "εξαπατήσει" τον ίδιο τον θάνατο

Ο фουτουριστής Ray Kurzweil (Ρέι Κουρτσβεϊλ) δεν μασάει τα λόγια του: χαρακτηρίζει την παραδοσιακή ιατρική "ένα αμβλύ εργαλείο στη μάχη ενάντια στη γήρανση". "Ρίχνοντας το γάντι", στο πρόσφατο συγγραφικό έργο του προτείνει μια ριζοσπαστική λύση - μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και της βιοτεχνολογίας για να επιτευχθεί "δραστική επιμήκυνση της ζωής".

Ο επιστήμονας Πληροφορικής, συγγραφέας, επιχειρηματίας και εφευρέτης υποστηρίζει στο βιβλίο του "The Singularity is Nearer: When We Merge With AI" (εκδόσεις Viking. Πνευματικά δικαιώματα © 2024 Ray Kurzweil), ότι οι εύκολοι καρποί της ιατρικής έχουν εξαντληθεί.

Έχουμε νικήσει τις μεταδοτικές ασθένειες που κάποτε μάστιζαν την ανθρωπότητα, αλλά οι χρόνιες, οι σχετιζόμενες με την ηλικία παθήσεις που μας ταλαιπωρούν τώρα, απαιτούν μια νέα προσέγγιση. Δεν βλέπει την απάντηση σε σταδιακά βήματα, αλλά σε μια αλλαγή παραδείγματος - αξιοποιώντας την εκθετική ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης για να σηματοδοτήσει μια ιατρική επανάσταση.

"Εκθετική Επίθεση στη Γήρανση"

Ο ίδιος δεν διστάζει να κάνει τολμηρές προβλέψεις. Βλέπει την αδιάκοπη πορεία της τεχνολογικής προόδου, ειδικά στην υπολογιστική ισχύ, να συνεχίζει την εκθετική της τροχιά. Αυτό, υποστηρίζει, θα οδηγήσει στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης επιπέδου ανθρώπου (και ενδεχομένως ανώτερης) έως το 2040. Αυτή η υπερ-νοημοσύνη θα είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει τα μυστικά της ανθρώπινης βιολογίας και να σχεδιάσει τη διαφυγή μας από τα δεινά της γήρανσης.

Οι Τρεις Γέφυρες προς τη Μακροζωία

Ο Κουρτσβεϊλ οραματίζεται μια τριπλή επίθεση στη γήρανση, με κάθε στάδιο να λειτουργεί ως γέφυρα προς μεγαλύτερο διάρκεια ζωής:

  1. Γέφυρα Πρώτη: Βελτιστοποίηση της Ανθρώπινης Μηχανής (Σήμερα): Αυτό είναι το εδώ και τώρα, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα για να μεγιστοποιήσουμε το τρέχον προσδόκιμο ζωής μας.
     
  2. Γέφυρα Δεύτερη: Η ΤΝ ως ο Τελευταίος Βοηθός Εργαστηρίου (2020s): Φανταστείτε την ΤΝ να ξεπερνά βουνά ιατρικών δεδομένων, επιταχύνοντας την ανακάλυψη φαρμάκων πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα. Αυτή η γέφυρα θα δει την άνοδο της "ιατρικής της τεχνολογίας των πληροφοριών", όπου οι προσομοιώσεις που βασίζονται στην ΤΝ αντικαθιστούν τις αργές και δαπανηρές ανθρώπινες δοκιμές του σήμερα.
     
  3. Γέφυρα Τρίτη: Νανορομπότ - Οι Μικροσκοπικοί Μηχανικοί (2030s): Αυτό το τολμηρό στάδιο εισάγει την έννοια των ιατρικών νανορομπότ - μικροσκοπικά μηχανήματα που ελέγχονται από την ΤΝ, τα οποία μπορούν να "περιπολούν" το σώμα μας, πραγματοποιώντας επισκευές και συντήρηση σε κυτταρικό επίπεδο. Φανταστείτε την ικανότητα να καταπολεμήσετε την παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία σε μικροσκοπική κλίμακα!

Η Τελική Λέμβος Διαφυγής: "Ανεβάζοντας" τον Νου στον ψηφιακό κόσμο

Το "σχέδιο" του Κουρτσβεϊλ δεν σταματά στο κυτταρικό επίπεδο. Οραματίζεται μια τέταρτη γέφυρα στη δεκαετία του 2040 - την ικανότητα να "ανεβάσουμε" το μυαλό μας σε ψηφιακά υποστρώματα.

Αυτή η εκπληκτική τεχνολογία θα περιλάμβανε τη σύλληψη των περίπλοκων μοτίβων πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο και την αναπαραγωγή τους σε ψηφιακή μορφή.  Στην ουσία, δημιουργεί ένα ψηφιακό αντίγραφο του εαυτού μας, επιτυγχάνοντας ενδεχομένως επ' αόριστον διάρκεια ζωής μέσω αντιγράφων ασφαλείας και μεταφορών.

Το όραμα του Κουρτσβεϊλ είναι ένα τολμηρό βήμα, ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στο να εξαπατήσει τον ίδιο τον θάνατο.

Ενώ κάποιοι μπορεί να χλευάσουν, οι ιδέες του πυροδοτούν μια κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ιατρικής και τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Θα γίνει η ΤΝ το νυστέρι που θα μας χαράξει ένα μονοπάτι προς τη ριζική επέκταση της ζωής; Μόνο ο χρόνος και η αδιάκοπη πορεία της τεχνολογίας θα δείξουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα