Πολιτική

Σε αχαρτογράφητα νερά η Μεγάλη Βρετανία


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το Brexit

Brexit επέλεξε η πλειοψηφία των Βρετανών που προσήλθαν στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit επικράτησε με ποσοστό 51,9%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, και φέρνει πλέον τη Βρετανία αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρώπη.

Η χθεσινή μέρα θα αποδειχθεί ιστορική τόσο για το μέλλον της Αγγλίας, όσο και για την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς θα ταρακουνήσει τα  θεμέλια της ηπείρου. Από το 1957, όταν υπογράφτηκε από έξι χώρες η συμφωνία της Ρώμης για μία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μέχρι σήμερα, 5κανένα κράτος μέλος από τα 28 που πλέον συμμετέχουν δεν έχει φύγει.

Πλέον η έξοδος κράτους από την ΕΕ είναι γεγονός και αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια και αύξηση του λαϊκισμού σε μια Ευρώπη που δίνει μάχη με οικονομικά προβλήματα.
Μένει να αποδειχθεί αν η σημερινή ιστορική μέρα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα εξελιχτούν εκλογές Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν  τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Brexit στην Αγγλία φέρνει ντόμινο εξελίξεων σε Ιρλανδία και Σκωτία

Ντόμινο εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες φέρνει η ψήφος του Brexit για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ», μετέδωσε το PA.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.
Ωστόσο όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο το Λονδίνο να επιτρέψει την διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ. Βρετανία

Στη δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, αντίστοιχης με εκείνη που ακολούθησε την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ και τη νομισματική κατάρρευση του 1992, τη διαβόητη Μαύρη Τετάρτη εισέρχεται η Μεγάλη Βρετανία μετά την επικράτηση του Brexit και την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέβιντ Κάμερον, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε ότι θα παραμείνει έως τον Οκτώβριο στην πρωθυπουργία, όταν το Συντηρητικό Κόμμα θα κληθεί πλέον μέσα από το συνέδριό του να εκλέξει το νέο ηγέτη του.
Παρά το ότι το αποτέλεσμα της άστοχης, όπως αποδεικνύεται επιλογής του δημοψηφίσματος, έπληξε ανεπανόρθωτα την πολιτική του εικόνα, δεν θα ήταν υπερβολή να εικάσουμε ότι η παραίτηση Κάμερον ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τους επόμενους μήνες. Κι αυτό διότι η αναπάντεχα μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015 συνιστά αναμφισβήτητα επίτευγμα του ιδίου.

Οι διεργασίες στο Συντηρητικό Κόμμα πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους Εργατικούς, συγκεκριμένα την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις. Δίχως αμφιβολία μεγάλο μέρος της ευθύνης για το Brexit βαρύνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος με την χλιαρή στάση του έναντι του Remain, ενίσχυσε τον αντιευρωπαϊσμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων από την εργατική τάξη.

Τα λαϊκά στρώματα της Βορειοανατολικής Αγγλίας, των Midlands και της Ουαλίας, τα οποία έχει πλήξει η παγκοσμιοποίηση και η αποβιομηχάνιση ψήφισαν μαζικά υπέρ της Εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του Brexit καταγράφονται σχεδόν μηδενικοί αριθμοί μεταναστών. Εκτιμάται ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τα 9 εκατ. των ψηφοφόρων των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές έδωσε τη νίκη στο στρατόπεδο Leave.

Τι προβλέπει το άρθρο 50 για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο

4, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

5. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

6. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις