Αγορές

Σε ολισθηρό δρόμο το χρηματιστήριο


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι διευρυνόμενες επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις είναι πλέον ο βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο τον τελευταία καιρό  δεν συμπορεύεται με τις διεθνείς αγορές, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο βαθμό αυτονομίας.

Αντικείμενο προβληματισμού η διατήρηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και το ενδεχόμενο αυστηρότερου παρατεταμένου  lockdown, που θα καταβαραθρώσει την οικονομία, θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις και θα προσθέσει νέα βάρη στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό. 

Ανησυχίες προκαλούν και οι νέες εκθέσεις διεθνών οίκων, που προβλέπουν διψήφια(!) ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο και περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο.

Καλύτερη εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται σήμερα ανοδικά, παρά την παρατηρούμενη έξαρση της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις καθυστερήσεις τις παραδόσεις εμβολίων και στα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών. Περίπου 1,45% κερδίζουν ο DAX και ο γαλλικός CAC40, στο +1,10 ο FTSE-100 του Λονδίνου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα πτωτική κατεύθυνση και στις 12:00 σημείωσαν χαμηλά ημέρας. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, με τζίρο 15,5 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,81% στις 755,53 μονάδες. Στη συνέχεια υποχώρησε με διακυμάνσεις μέχρι τις 744,48 (-0,66%). Τώρα βρίσκεται στις 746,8 μονάδες με απώλειες 0,35%.  Αναλυτές επισημαίνουν  ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει πάνω από τις 745 μονάδες, που γίνονται σημείο στήριξη.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης  υποχωρεί επίσης κατά 0,35% στις 1.776 μονάδες.

 Ο τραπεζικός  δείκτης ξεκίνησε με +1,43%, βυθίστηκε στη συνέχεια μέχρι -1,98% και τώρα  χάνει 0,80%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+0,5%), Πειραιώς -1,5%, Eurobank -1,2%, Alpha -1%, Εθνική -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Coca-Cola +2%, Φουρλής +1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%. Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -3,9%, Aegean και Lamda -2,5%, ΕΛΠΕ -1,6%, Βιοχάλκο και Σαράντης -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα