Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα έχουν διολισθήσει οι επενδύσεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες ενθάρρυνση τους.
Στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η υπηρεσία οικονομικών μελετών της Ελληνικής Τράπεζας αναδεικνύουν τα περιθώρια που υπάρχουν για πρόσθετες επενδύσεις, καθώς, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκονται περίπου στο μισό σε σχέση με το 2008.
Το ποσοστό των ξένων επενδύσεων επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015 στο 15,2% έναντι 14,5% το 2014 και 13,9% το 2013.
Το 2008, εν μέσω της ραγδαίας ανόδου της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων, οι επενδύσεις έφθασαν το 29,1%, του πιο μεγάλου τότε, κυπριακού ΑΕΠ.
Με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, οι επενδύσεις αφορούν δαπάνες για την αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και αποθεματικών που περιλαμβάνει και αγορά κτιρίων και κατοικιών.
Ο χαμηλός ρυθμός επενδύσεων προβληματίζει τους οικονομολόγους, που εκτιμούν ότι η επιστροφή των επενδυτών χρειάζεται την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της υπηρεσίας Ανδρέα Ασσιώτη, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των παραγωγικών επενδύσεων ενώ θετικά συμβάλουν τα κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όπως π.χ. στον τομέα των ακινήτων.
Επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει καταδείξει η οικονομική κρίση.
Αναφέρει ότι το κόστος των μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει αρνητικό αντίχτυπο στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά αποτελεί μονόδρομο για να εισέλθει η Κύπρος σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης.
«Η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της και είναι έτοιμη να προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της ενέργειας, των αναπτυξιακών έργων, της ναυτιλίας, της υγείας, της τεχνολογίας και στον τομέα του τουρισμού», αναφέρει.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους τομείς που ωθούν το ΑΕΠ, η ιδιωτική κατανάλωση απέδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση. Το ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης επί του ΑΕΠ ανέρχεται το 2015 στο 68,6% από 68,3% το 2014 και 67,1% το 2008.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, ανθεκτικότητα και στήριξη στην οικονομία δίνουν και οι εξαγωγές με το ποσοστό επί του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 62,1% το 2015 από 61% το 2014 και 52,2% το 2008.
Στις εξαγωγές συμπεριλαμβάνονται όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται στη χώρα αλλά προσφέρονται στον υπόλοιπο κόσμο (τα έσοδα από τον τουρισμό για παράδειγμα συμπεριλαμβάνεται στις εξαγωγές).
Οι εισαγωγές ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχονται στο 62,4% από 60,7% το 2014 και 65,4% το 2008.
Media
Μάχη κολοσσών "στην ποδιά" των TikTokers
Με το TikTok να κινδυνεύει με απαγόρευση στις ΗΠΑ, εν αναμονή απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για το μέλλον του (ή κάποια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον Τραμπ ή τον Μπά ...