Χρηστικά

Σοκ από την ΕΛΣΤΑΤ: Οι Έλληνες φτωχότεροι στην ΕΕ μετά τους Βούλγαρους!


Τα 13 αγαθά και υπηρεσίες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που κατατάσσουν την Ελλάδα των… υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στη δεύτερη θέση των χωρών της ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας.

Η έκρηξη της ακρίβειας που παραμένει αμείωτη και αδειάζει το αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς», οι παγωμένοι μισθοί, πλην αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και η έκρηξη των ενοικίων έχουν διατηρήσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κλίμακας της φτώχειας.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι σε συνάφεια με τα αντίστοιχες έρευνες του ΟΟΣΑ, της Eurostat, της ΕΚΤ και του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2024 στην Ελλάδα ήταν στο 26,9%, με τη χώρα μας να έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 30,3%.

Τις δύο «πρωτοπόρες» χώρες της φτώχειας, ακολουθούν η Ισπανία με 25,8%, η Λετονία με 24,3% και η Ιταλία με 23,1%.

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού που είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκε στην Τσεχία (11,3% και ακολουθούν η Σλοβενία με 14,4%, η Ολλανδία με 16,4% και η Σουηδία με 17,5%.

Τι δεν μπορούν να αγοράσουν τα νοικοκυριά

Το μεγάλο ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εξηγείται από τις υλικές στερήσεις των νοικοκυριών, που βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ΕΛΣΤΑΤ:

  1. Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,0% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 24,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 36,9% για τον φτωχό πληθυσμό.
  2. Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου το 2024 είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 40,9% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 36,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 56,7% για τον φτωχό πληθυσμό.
  3. Το 34,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 5,6%.
  4. Το 81,9% του φτωχού πληθυσμού και το 34,6% του μη φτωχού δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 480 ευρώ.
  5. Το 74,8% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 39,0%.
  6. Το 43,6% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 13,0%.
  7. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,9%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 88,9% και 14,2%, αντίστοιχα.
  8. Το 36,3% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
  9. Το 56,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών , όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ., ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 19,2%.
  10. Το 77,0% του φτωχού πληθυσμού και το 25,4% των μη φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του. 
  11. Το 26,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. 
  12. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 54,1% και 20,6%.
  13. Το 34,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι. Το ποσοστό εκτιμάται στο 62,9% για τον φτωχό πληθυσμό και στο 28,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

ftoxeia

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα