Διεθνή

Οι Φιλιππίνες δεν θα συνεργαστούν στην έρευνα του ΔΠΔ για τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών


Οι αρχές των Φιλιππίνων δεν θα συνεργαστούν στην έρευνα που διενεργεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πολυαίμακτη εκστρατεία πάταξης των ναρκωτικών που είχε εξαπολυθεί επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου, του Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε σήμερα ο νυν πρόεδρος της χώρας της Ασίας, ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος.

Επιμένοντας στη θέση ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στη χώρα του, ο κ. Μάρκος τόνισε σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή του επιτηρεί τους ερευνητές του ΔΠΔ που είναι παρόντες στη χώρα κι έχει διατάξει τις δημόσιες υπηρεσίες να μην τους βοηθήσουν.

Πρόσθεσε πως θεωρεί την έρευνα «απειλή για την εθνική κυριαρχία μας» και «κατά συνέπεια, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δεν θα κουνήσει ούτε δαχτυλάκι για να βοηθήσει στην όποια έρευνα του ΔΠΔ».

Οι ερευνητές του διεθνούς δικαστηρίου μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα, «ως απλοί άνθρωποι», πάντως οι αρχές δεν πρόκειται να τους συνδράμουν, επέμεινε ο κ. Μάρκος.

Η Μανίλα αποχώρησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, απόφαση που ίσχυσε το 2019, αφού ο πρώην πρόεδρος Ντουτέρτε αμφισβήτησε εάν και κατά πόσον είχε δικαίωμα να διενεργήσει έρευνα για την εκστρατεία που εξαπέλυσε εναντίον διακινητών και χρηστών ναρκωτικών, στην οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Το ΔΠΔ απέρριψε πέρυσι αίτημα της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να σταματήσει η έρευνα και άνοιξε τον δρόμο για να διενεργηθεί.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα