Χρηστικά

Σταυρώνουν τις φοροαπαλλαγές ΔΝΤ και Τράπεζα της Ελλάδος!


Σήμερα ισχύουν 1.116 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 18,8 δισ. ευρώ

Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται οι περισσότερες από 1.000 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στη φορολογία κεφαλαίου.

Το ανησυχητικό θα είναι όταν τεθούν και στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και θα αναζητηθούν πόροι για να χρηματοδοτήσουν τις μειώσεις των συντελεστών για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναλαμβάνεται η συνταγή της αναθεώρησης της λίστας των φοροαπαλλαγών, με στόχο φυσικά, κάποιες να καταργηθούν.

Ειδικότερα γίνεται λόγος για «την ανάγκη επανεξέταση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών με γνώμονα την οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική τους, αλλά και την αποτελεσματικότερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής.

Η επανεξέταση φοροαπαλλαγών εντάσσεται σε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων και στοχευμένων πολιτικών».

Επίσης, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών συστήνει και το ΔΝΤ, με την τελευταία έκθεσή του, με κυριότερη παρέμβαση, την πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ «οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ώστε να ενισχυθεί η προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος».

Προσθέτει επίσης, ότι «στο πλαίσιο των ίδιων μεταρρυθμίσεων οι αναποτελεσματικές και οπισθοδρομικές φορολογικές δαπάνες (σ.σ. φοροαπαλλαγές), όπως οι περικοπές των συντελεστών ΦΠΑ και οι απαλλαγές που ωφελούν περισσότερο τους πλούσιους θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά».

Ο χάρτης των φοροαπαλλαγών

Από την τελευταία απογραφή του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει σήμερα είναι εν ισχύ, 1.116 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών, οι οποίες στον προϋπολογισμό κοστίζουν συνολικά 18,8 δισ. ευρώ.

Στη φορολογία εισοδήματος καταγράφονται 482 φοροαπαλλαγές (249 για τα φυσικά πρόσωπα οι οποίες κοστίζουν 5,1 δισ. ευρώ και 233 για τα νομικά πρόσωπα, οι οποίες κοστίζουν 1,27 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το μεγαλύτερο αφορά στο αφορολόγητο όριο των μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που ανέρχεται σε 3,96 δισ. ευρώ, αλλά με τις ειδικές απαλλαγές, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

Επίσης, στη φορολογία ακινήτων οι απαλλαγές που ισχύουν κοστίζουν περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, για κάθε γενική κατηγορία φόρων το κόστος των απαλλαγών που ισχύουν είναι το ακόλουθο:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: 5.098.500.018 ευρώ
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων: 1.268.839.745 ευρώ.
  • Φορολογία κεφαλαίου: 9.497.226.941 ευρώ.
  • Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (ΦΣΚ): 17.226.813 ευρώ.
  • Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ): 968.649.406 ευρώ.
  • Τέλη χαρτοσήμου: 73.364.762 ευρώ.
  • Φόρος ασφαλίστρων: 634.428.567 ευρώ.
  • Ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ): 1.007.382.706 ευρώ.
  • Τέλος ταξινόμησης οχημάτων & Φόρος κατανάλωσης προϊόντων καφέ: 247.481.740 ευρώ.
  • Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: 11.844.278 ευρώ.
  • Φόρος πολυτελείας: 200.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα