Αγορές

Στην κόψη του ξυραφιού το χρηματιστήριο - Επιδείνωση κλίματος


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πλέον το χρηματιστήριο, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς. Το πλέον αρνητικό σενάριο για την πορεία της αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς συνεχίζεται επί τρεις εβδομάδες η διολίσθηση των βασικών δεικτών και οι πιέσεις εντείνονται αντί να εκτονωθούν.

Η αγορά παραμένει δέσμια των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Αρνητικός καταλύτης οι εντεινόμενες ανησυχίες για τέταρτο κύμα, που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση, ακυρώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης με μοχλό τον τουριστικό τομέα.

Η παρατεταμένη διολίσθηση προκαλεί τώρα καθοδικό σπιράλ, καθώς  η πτώση οδηγεί σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, καθώς δοκιμάζεται η αντοχή σημαντικών στηρίξεων, που η απώλειά τους θα άλλαζε τη μεσοχρόνια τάση.

Η πρώτη σημαντική στήριξη στις 873-867 μονάδες διασπάστηκε σήμερα, γεγονός που ερμηνεύεται ως ανησυχητική ένδειξη από τους αναλυτές. Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στην επόμενη στήριξη, περί τις 857-855 μονάδες, που μπορεί να λειτουργήσει ως βάση και αφετηρία αντίδρασης-ανάκαμψης.

Μιά τεχνική ανοδική αντίδραση δεν αποκλείεται στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τον ρου της αγοράς και τη βραχυχρόνια τάση.

Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό, μετά και τις αποσαφηνίσεις της ΕΚΤ για το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο γερμανικός DAX έχανε νωρίτερα μέχρι 2,4% και τώρα βρίσκεται  το -2%. Κατά 2,2% υποχωρεί ο γαλλικός CAC 40, στο -1,8% ο FTSE-100  του Λονδίνου. Αρνητική εικόνα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες στο -1,3%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αρνητικό πρόσημο και οι απώλειες διευρύνθηκαν γρήγορα. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στη συνέχεια στα χαμηλά ημέρας, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,34% (874,27 μονάδες) μέχρι -2,34% (στις 856,73). Εκλεισε στις 859,46 μονάδες, υποχωρώντας κατά  2,02%.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,90%, υποχωρώντας στις 2.074,29 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,88% και τερμάτισε με απώλειες 1,35%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Attica Bank -2,3%, Πειραιώς -2%, Eurobank και Alpha Bank -0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο τα 20 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Βιοχάλκο -4,4%, Coca-Cola -4,2%, Lamda -3,5%, Μυτιληναίος -2,9%, Ελλάκτωρ -2,7%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,4%.

Ιδια εικόνα στα mid caps. Αρνητικοί πρωταγωνιστές Cenergy -5%, Autohellas 2%, Ιντρακάτ και Ολυμπιακή Τεχνική -3,4%, Κρι-Κρι -3,2%, Αβαξ -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης