Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ sε νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών αυξήθηκαν γενικότερα σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς oι αποδόσεις αυξήθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται πρόσκαιρα στο 2,142%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, οι οποίες νωρίτερα σκαρφάλωσαν κατά 8 μ.β. στο 4,6%, ενώ είχαν για λίγο φθάσει και στο 4,7% σε συνέχεια της μεγάλης χθεσινής ανόδου μετά την καθαρή πλειοψηφία που κέρδισε ο δεξιός συνασπισμός υπό την Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Κυριακής.

To spread μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 265 μ.β. (2,65 ποσοστιαίες μονάδες) στην αρχή της συνεδρίασης, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τις 250 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

Χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο μέσο έκτακτης ανάγκης (TPI) για αγορές ομολόγων χωρών, οι οποίες κάνουν «λάθη πολιτικής», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν πρότεινε τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων ή των υπερκερδών των επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν οι ενισχύσεις στους πιο αδύναμους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς έτσι θα αποφευχθεί η αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων. Τόσο για μακροοικονομικούς λόγους όσο και για λόγους ισότητας την ώρα που το ενεργειακό σοκ πλήττει τους πληθυσμούς μέσω ενός πληθωρισμού ρεκόρ, "οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να υποστηρίξουν τα εισοδήματα και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν περισσότερο", σημείωσε ο Λέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα "der Standard", που κυκλοφορεί σήμερα.

Οι επενδυτές ήταν επίσης σε νευρικότητα μετά τις μεγάλες πωλήσεις των βρετανικών ομολόγων που προκάλεσαν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση και θα καλυφθούν με νέο δανεισμό. Η προοπτική επιπλέον αύξησης του δανεισμού κατά δεκάδες δισ. στερλίνες κλόνισε τις αγορές και ώθησε τη στερλίνα σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ. Η καταβαραθρωμένη επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία θα ανακάμψει μόνο εάν ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ακυρώσει το οικονομικό σχέδιο που προκάλεσε τέτοια αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως προειδοποίησαν σήμερα επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών. Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου χθες ενώ ξεπούλημα καταγράφηκε στα κρατικά ομόλογα καθώς επλήγη η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην νέα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

H Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Πρόκειται ασφαλώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εν λόγω εκτιμήσεις, για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, που προκύπτει ως ανάγκη και μονόδρομος, εξαιτίας της ασταμάτητης ανόδου του πληθωρισμού.

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων το Σεπτέμβριο, το οποίο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο στάδιο της πανδημίας. Οι προσδοκίες για τις εξαγωγές υποχώρησαν στις -6 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις -2,8 μονάδες τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Οι εξαγωγές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν 2,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης από τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς της πελάτες, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα σε 2,8% φέτος, έναντι 8,1% πέρυσι, και από την πρόβλεψή της τον Απρίλιο μεταξύ 4 και 5% για φέτος.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που είναι γνωστός ως ΟΠΕΚ+ παρακολουθούν την κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου, επιθυμώντας να υπάρχει μία ισορροπία στις αγορές. Η Ρωσία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ την μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προέβλεψε σήμερα «παγκόσμια ύφεση» ενώ ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολυάριθμες κρίσεις». Μιλώντας στην έναρξη του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΕ στη Γενεύη, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός ανέμενε προηγουμένως μια «ανάκαμψη μετά την πανδημία». «Αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μοιάζει με ύφεση που πλησιάζει», δήλωσε η ίδια, πριν διευκρινίσει ότι πρόκειται για «παγκόσμια ύφεση». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε ήδη προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% τον Απρίλιο. Προέβλεψε αύξηση 3,4% το 2023.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 389.58 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.21%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,326.75 μονάδες, με πτώση 0.47%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις  6,982.1 μονάδες, πέφτοντας 0.55%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,139.4 μονάδες, με βουτιά 0.72%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,753.82 μονάδες, διολίσθησε 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,979 μονάδες, με απώλειες 1.08%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,448.5 μονάδες, χάνοντας 0.8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα