Χρηστικά

Στο ταμείο των επιχειρήσεων η εφορία!


Κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα εμφανίζεται την ίδια στιγμή στο myData στην ΑΑΔΕ

Σε πραγματικό χρόνο θα διαβιβάζονται στην Εφορία οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που εκδίδονται από όλα τα καταστήματα και όλες τις άλλες επιχειρήσεις σύμφωνα με το φιλόδοξο ηλεκτρονικό σύστημα που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ.

Σήμερα οι αποδείξεις και γενικά τα παραστατικά κοινοποιούνται μεν στην πλατφόρμα myData, αλλά με χρονοκαθυστέρηση, αφού είτε το σύστημα δεν αντέχει την online διασύνδεση και γενικά υπάρχουν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες.

Όλα αυτά θα ξεπεραστούν σύντομα και θα είναι εφικτή η αυτόματη και online παρακολούθηση της δραστηριότητας κάθε επιχείρησης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Αυτό θα επιτευχθεί με την αναβάθμιση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και τη σύνδεσή της με το σύστημα e-send, στο οποίο οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών αποστέλλουν ήδη σε καθημερινή βάση τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των συναλλαγών τους με τους προμηθευτές τους.

Εφόσον επιτευχθεί η διασύνδεση των myData και e-send, τα στοιχεία για τις λιανικές συναλλαγές όλων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών θα αναρτώνται στην πλατφόρμα myData.

Δηλαδή κάθε φορά που εκδίδεται μια απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, αυτή θα διαβιβάζεται και θα φορτώνεται αυτόματα και στην πλατφόρμα myData και θα εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό του βιβλίο.

Το γεγονός αυτό διευκολύνει σημαντικά τον φορολογικό έλεγχο, αφού οι εφοριακοί ελεγκτές μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της δραστηριότητας και να εκδίδουν εντολή φορολογικού ελέγχου όταν διαπιστώνεται απότομη πτώση των συναλλαγών.

Παροχή υπηρεσιών

Σημειώνεται πως, τα δεδομένα των τιμολογίων πώλησης και παροχής υπηρεσιών διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myData αυτόματα, τη στιγμή της έκδοσής τους, από τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε με τη χρήση συστημάτων ERP είτε με τη χρήση εφαρμογών που έχουν προμηθευτεί από παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε με την αξιοποίηση της εφαρμογής timologio της ΑΑΔΕ που είναι στην πλατφόρμα myData.

Σήμερα, εξαιρούνται η από τον κανόνα της ηλεκτρονικής έκδοσης και αυτόματης διαβίβασης των δεδομένων των τιμολογίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν ακόμη χειρόγραφα τα τιμολόγιά τους από μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Όμως και αυτοί υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα στοιχεία των χειρόγραφα εκδιδόμενων τιμολογίων τους το αργότερο μέχρι την επόμενη μέρα με καταχώριση των δεδομένων τους στη φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής δεδομένων τιμολογίων που υπάρχει επίσης διαθέσιμη στην πλατφόρμα myData.

Επίσης, από το 2024 όλοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους μέσω εφαρμογών συνδεδεμένων με την πλατφόρμα myData, ώστε αυτά να διαβιβάζοντα αυτόματα στην συγκεκριμένη πλατφόρμα myData.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα