Ελλάδα

Τρίτη 6/02: Διεθνής κινητοποίηση στη μνήμη των νεκρών μεταναστών στα σύνορα - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα


Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6/02 στο πλαίσιο της «CommemorAction», της διεθνούς ημέρας Μνήμης και Αγώνα για όσους σκοτώθηκαν και εξαφανίστηκαν στη θάλασσα και στα σύνορα, πρόσφυγες και μετανάστες. Τη συγκέντρωση στην Αθήνα διοργανώνει η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία.

Τί είναι η διεθνής καμπάνια «CommemorAction»

Οι Ημέρες Μνήμης και Αγώνα είναι εκδηλώσεις μνήμης για τις μετανάστ(ρι)ες που σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν ή τις-τους εξαφάνισαν στη διάρκεια του περάσματος των συνόρων, οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ιδέα δημιουργήθηκε μέσα από της συνεργασία των συγγενών και φίλων των αγνοουμένων μεταναστ(ρι)ών στη Μεσόγειο και των αγωνιστών-ριών που συλλέγουν μαρτυρίες και προωθούν τα αιτήματά τους. Η συνεργασία αυτή ενδυναμώθηκε και πήρε μορφή στη σελίδα Missing at the Borders που επιχειρεί να δυναμώσει τη φωνή των οικογενειών των μεταναστ(ρι)ών και να κάνει τις ιστορίες τους να ακουστούν.

Οι Ημέρες Μνήμης και Αγώνα είναι ταυτόχρονα εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας και προωθούν συλλογικές διαδικασίες για την υποστήριξη των οικογενειών στον αγώνα τους για να φανεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με όσα υπέστησαν οι αγαπημένοι-ες-α τους. Οι Ημέρες Μνήμης και Αγώνα αποτελούνται από 2 γεγονότα: αποκεντρωμένες δράσεις (decentralized CommemorActions) και μεγάλες εκδηλώσεις (big CommemorActions).

Γιατί στις 6 Φεβρουαρίου

Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, περισσότεροι από 200 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν κολυμπώντας από τις μαροκινές ακτές στην παραλία Tarajal που βρίσκεται μέσα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. Η ισπανική αστυνομία για να τους αποτρέψει χρησιμοποίησε εναντίον τους οπλισμό για την καταστολή πλήθους. Από την άλλη πλευρά οι μαροκινοί στρατιώτες δεν κινήθηκαν για να διασώσουν τους ανθρώπους που έβλεπαν να πνίγονται μπροστά τους. Δεκαπέντε νεκροί εντοπίστηκαν στην ισπανική πλευρά, δεκάδες παρέμειναν αγνοούμενοι, ενώ όσοι έφτασαν επιζώντες στην Θέουτα απελάθηκαν στο Μαρόκο. Νεκροί βρέθηκαν και στη μαροκινή πλευρά, άγνωστο πόσοι.

Οι διοργανωτές/τριες αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Επιλέξαμε την 6 Φεβρουαρίου, την ημέρα της σφαγής της Ταραχάλ, ως συμβολική ημερομηνία για να οργανώνουμε κάθε χρόνο αποκεντρωμένες δράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου και για να ενώσουμε όλους τους αγώνες που πολλές οργανώσεις διεξάγουν καθημερινά για να καταγγείλουν τη θανατηφόρα βία που χαρακτηρίζει τα διάφορα καθεστώτα συνόρων στον κόσμο και να απαιτήσουν αλήθεια, δικαιοσύνη και επανορθώσεις για τα θύματα της μετανάστευσης και τις οικογένειές τους».

Πώς ξεκίνησε

Τον Φεβρουάριο του 2020 συναντήθηκαν στην Ουζντά του Μαρόκου συγγενείς νεκρών και αγνοούμενων των συνόρων και αλληλέγγυοι-ες αγωνιστές-ριες και οργάνωσαν την πρώτη μεγάλη εκδήλωση Μνήμης και Αγώνα CommemorAction. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μεγάλη CommemorAction στην Ζαρζίς της Τυνισίας, συνεχίζοντας τη διαδικασία συγκρότησης ενός διεθνούς δικτύου των συγγενών των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, χάθηκαν ή τους εξαφάνισαν κατά το πέρασμα των συνόρων, αλλά συνεχίζοντας επίσης και τη διεκδίκηση της ελευθερίας μετακίνησης για όλους-ες-α.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα