Στο θέμα των υποκλοπών επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος με δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως «το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν έχει τέλος».
Το άρθρο ξεκινά με τις φωτιές στο Μάτι και τον τραγικό απολογισμό, γράφοντας πως «η αποτυχημένη πολιτική εκκένωσης βάρυνε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταξύ άλλων συνέβαλε στο να καταψηφιστεί το καλοκαίρι του 2019». Στη συνέχεια αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση θέλησε να δώσει προτεραιρότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο όταν το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν οι νέες μεγάλες πυρκαγιές: «τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ακολούθησαν πολύ λίγες πράξεις, αμέλησε να ενισχύσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έδαφος και να λάβει προληπτικά μέτρα ... βασίστηκε στην πυρόσβεση από αέρος και αυτή τη φορά στην αποτελεσματική εκκένωση των ανθρώπων από τα πυκνοκατοικημένα, εύπορα προάστια της Αθήνας. Εκείνη την περίοδο ερευνούσε στις καιόμενες περιοχές ο δημοσιογράφος-ερευνητής Τάσος Τέλλογλου».
Και το άρθρο συνεχίζει γράφοντας πως «σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euraktiv, το τηλέφωνό του φέρεται να παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ...» Το δημοσίευμα αναφέρεται στο χρονικό των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Κύρτσου επισημαίνοντας πως οι άδειες για παρακολουθήσεις δόθηκαν γενναιόδωρα από την Εισαγγελία: «Αυτό δείχνει και η περίπτωση του Γιώργου Κύρτσου. Ο πρώην Ευρωβουλευτής της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματός του, Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για «ορμπανοποίηση» της χώρας τον Φεβρουάριο με συνέπεια να διαγραφεί από το κόμμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euractiv, είχε τεθεί πολλές φορές υπό παρακολούθηση και έχει εντωμεταξύ καταθέσει μήνυση.
Για τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου έχει αλλάξει στη δουλειά του κάτι πολύ βασικό. Πολλές φορές παρατήρησε τους τελευταίους μήνες ότι παρακολουθούνταν δια ζώσης και λέει πως: «Είναι σαν να ζεις σε μια δυστοπία». Το άρθρο αναφέρει πως έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να μάθει γιατί παρακολουθούνταν τον περασμένο Αυγουστο και ‘αν έρθει μια τέτοια απάντηση’, λέει ο Τέλλογλου, ‘τότε θα πάω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’».
Η Berliner Morgenpost αναφέρεται στην αυξημένη ζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα κυρίως από Γερμανούς συνταξιούχους και γράφει: «Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορωνοϊό. ‘Μετά την εμπειρία της πανδημίας περισσότεροι από ποτέ αναζητούν πλέον την ασφάλεια του δικού τους εξοχικού ακινήτου’, εξηγεί ο Ελληνογερμανός μεσίτης Γκέοργκ Πέτρας, ο οποίος γεννήθηκε στη Στουτγάρδη». Στην Πάρο, τη Ρόδο, την Πάτμο, τη Μύκονο και την Τήνο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει ο μεσίτης. Σύμφωνα με τον Πέτρα, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πιο προσιτές σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως είναι η Ισπανία και η νότια Γαλλία.
Μάλιστα «οι περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες όλο το χρόνο είναι περιζήτητες», λέει ο Κρίστιαν Σάιρερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Real Estate Service στο Άουγκσμπουργκ, που ειδικεύεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σάιρερ, οι πιο περιζήτητες περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η νότια Κρήτη και η Λευκάδα που φημίζεται για τις παραλίες της και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα».
Τέλος το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο οι ξένοι αγοραστές να συμβουλεύονται προηγουμένως έναν δικηγόρο της εμπιστοσύνης τους.
Πηγή DW