Πολιτική

Τα 12 σημεία του πόθεν έσχες των πολιτικών - Τι θα αναγκαστούν να δηλώσουν


Προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί των δηλώσεων πόθεν έσχες, με τα εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και θυρίδες των υπόχρεων

Τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων και των πρώην ή νυν συζύγων τους που θα δημοσιοποιούνται, μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία του πόθεν έσχες, καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των πολιτικών προσώπων καθώς και των συζύγων, των εν διαστάσει συζύγων ή των προσώπων με τα οποία οι ανωτέρω υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, θα δημοσιοποιούνται, αλλά με περιορισμούς ως προς το περιεχόμενο.

Ειδικότερα,, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το αντικείμενο της δημοσιοποίησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, ιδιότητες με της οποίες υποβάλλεται η δήλωση και η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του/της υπόχρεου.
 2. Επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός του/της συζύγου/Μ.Σ.Σ. του υπόχρεου.
 3. Έσοδα από κάθε πηγή.    
 4. Επενδυτικά προϊόντα ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, κάθε είδους ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοσδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
 5. Μίσθωση θυρίδων σε πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες ημεδαπής ή αλλοδαπής που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.
 6. Καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα υπόλοιπα χρηματιστηριακών λογαριασμών - χρηματικών καρτελών, εξαιρουμένου του ΙΒΑΝ.
 7. Ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα επ' αυτών, εξαιρουμένης της οδού ή τοποθεσίας, του αριθμού, του ονοματεπωνύμου του Συμβολαιογράφου (απόκτησης και εκποίησης/μεταβολής των ανωτέρω).
 8. Οχήματα κάθε χρήσης, εξαιρουμένου του αριθμού κυκλοφορίας τους.
 9. Πλωτά μέσα, εξαιρουμένου του αριθμού νηολογίου ή λεμβολογίου.
 10. Εναέρια μέσα, εξαιρουμένου του αριθμού νηολογίου.
 11. Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση, εξαιρουμένου του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) της επιχείρησης.
 12. Οι δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές.

Προσυμπληρωμένοι κωδικοί

Παράλληλα με τον νέο νόμο για το πόθεν έσχες, καθιερώθηκε η προσυμπλήρωση των δηλώσεων πόθεν έσχες, με τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις και τις θυρίδες των υπόχρεων.

Τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες και τους άλλους φορείς στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με τα οποία θα προσυμπληρώνονται οι δηλώσεις των υπόχρεων.

Το γεγονός ότι η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος θα έχει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των καταθέσεων και των θυρίδων και των άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καθιστά πιο εύκολες τις διασταυρώσεις.

Διασταυρώσεις

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, που θα ελέγχονται ετησίως, ώστε να φθάσει σε ποσοστό 7% κατ’ ελάχιστον, σε βάθος τριετίας.

Το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου, το ελάχιστο ποσοστό δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που πρέπει να ελεγχθεί καθορίζεται στο 5% του συνόλου των δηλώσεων που θα έχουν υποβληθεί, ενώ στο δεύτερο έτος εφαρμογής το ελάχιστο αυτό ποσοστό ανεβαίνει στο 6% για να φθάσει στο 7% στο τρίτο έτος εφαρμογής και σε όλα τα επόμενα έτη.

Μάλιστα οι δηλώσεις που θα ελέγχονται, θα επιλέγονται με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται από την Επιτροπή Ελέγχου κατ’ έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των Δ.Π.Κ. και δεν θα δημοσιοποιούνται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα