Πολιτική συζήτηση άνοιξε ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι πλέον αισθάνεται «πολιτικά άστεγος», καθώς –όπως υποστηρίζει– το Δημοκρατικό Κόμμα έχει απομακρυνθεί από την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο 40χρονος επιχειρηματίας υποστήριξε πως, ενώ παραμένει «υπερήφανος Αμερικανός» και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι «η καλύτερη χώρα που υπήρξε ποτέ στη Γη», νιώθει ότι οι πολιτικοί χώροι δεν εκφράζουν πλέον τις ιδέες του.
Υπέρ της «τεχνο-καπιταλιστικής» ευημερίας
Ο Άλτμαν επανέλαβε την πίστη του στον τεχνο-καπιταλισμό: ένα οικονομικό όραμα όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να παράγουν πλούτο, αλλά ταυτόχρονα να διανέμεται ευρύτερα ο πλούτος που δημιουργείται από τη δυναμική του καπιταλισμού. Όπως έγραψε:
Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βγάζουν πολλά χρήματα, αλλά και να βρίσκουμε τρόπους να διανέμουμε ευρύτερα αυτόν τον πλούτο. Το ένα δεν λειτουργεί χωρίς το άλλο· δεν μπορείς να ανεβάσεις το κατώφλι χωρίς να ανεβάσεις και το ταβάνι
Αιχμές για τους Δημοκρατικούς και την “αντι-πλουτοκρατική” ρητορική
Αν και στο παρελθόν, όπως λέει, οι Δημοκρατικοί ενστερνίζονταν αυτές τις αρχές, σήμερα –κατά την άποψή του– «έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους». Έτσι, δηλώνει πως δεν βρίσκει πολιτική εκπροσώπηση που να εκφράζει τις ιδέες του.
Ο Άλτμαν άσκησε έμμεση αλλά σαφή κριτική στη ρητορική κατά των δισεκατομμυριούχων που εκφράζεται από στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, γράφοντας:
Θα προτιμούσα να ακούσω από τους υποψηφίους πώς θα κάνουν όλους τους ανθρώπους να έχουν όσα έχουν οι δισεκατομμυριούχοι, παρά πώς θα εξαλείψουν τους δισεκατομμυριούχους
Η αναφορά του αυτή φαίνεται να απαντά άμεσα στον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Υόρκης και μέλος της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, Ζόραν Μάμντανι, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα:
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι. Είναι υπερβολικά πολλά χρήματα, ειδικά σε μια περίοδο τόσο έντονων ανισοτήτων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη ισότητα σε όλη την πόλη, την πολιτεία και τη χώρα μας
Μια ιδεολογική ρήξη με ευρύτερες προεκτάσεις
Η παρέμβαση Άλτμαν αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της τεχνολογικής ελίτ της Silicon Valley και της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία επικρίνει τον υπερσυγκεντρωτισμό πλούτου και επιρροής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών.
Ωστόσο, ο ίδιος ο CEO της OpenAI φαίνεται να πρεσβεύει ένα μοντέλο «συνύπαρξης» επιχειρηματικότητας και κοινωνικής αναδιανομής – κάτι που, όπως λέει, έχει χάσει τη θέση του στο σημερινό πολιτικό φάσμα.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στη μακρά προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2026, με το μέλλον της τεχνολογίας, της ανισότητας και του καπιταλισμού στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων.