Οικονομία

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Δημιουργήθηκε Υποταμείο Εγγυοδοσίας Νεοσύστατων Επιχειρήσεων και ξεκινάει το Patent Fund


«Οι πρόσφατες πολυκρίσεις λειτούργησαν ως επιτάχυνση για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα. Έχουμε περάσει από μια οδυνηρή καμπύλη μάθησης και ανατάξαμε σε χρόνους ρεκόρ το τραπεζικό σύστημα. Εμπεδώσαμε την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα αλλά και των τραπεζών, ενώ πλέον εμπνεόμαστε από τα επιτεύγματα των Ελλήνων της διασποράς που βρίσκονται στην πρωτοπορία της καινοτομίας».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του ΜΙΤ «EmTech Europe», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην υλοποίηση της φιλόδοξης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει με όλα τα χρηματοδοτικά της εργαλεία τις νεοσύστατες επιχειρήσεις παρέχοντας εγγυήσεις έως και 80% του δανείου και συγχρηματοδοτώντας έως και το 50% του δανείου», τόνισε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε ότι η HDB ενισχύει και υποστηρίζει τις start ups με μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναλυτικότερα ανέφερε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα εξής:

1. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας  Καινοτομίας ύψους 140 εκ. ευρώ που εγγυάται το 80% κάθε δανείου και παρέχει δάνεια επενδυτικά ύψους έως 400.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η επιχείρηση λαμβάνει ως επιχορήγηση το 20% σε περίπτωση που πληροί ορισμένα κριτήρια καινοτομίας και ESG.

2. Το Business Growth Fund, μέσω του οποίου διατίθενται 590 εκ. ευρώ για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

3. Στο Ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που ξεκινάει σε λίγες μέρες δημιουργήθηκε «Υποταμείο Εγγυοδοσίας Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» όπου παρέχεται εγγύηση στο 80% κάθε δανείου για τη λήψη επενδυτικού δανείου έως 1,5 εκ. ευρώ και δανείου κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από επιδότηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη.

4. Εντός του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία του Patent Fund».

Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η HDB εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία με παρονομαστή την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως υπογράμμισε: «Αποτελεί στρατηγική μας να αποκτήσουμε, το συντομότερο δυνατό, την πιστοποίηση Pillar Assessment της ΕΕ που θα επιτρέψει στην HDB να αντλεί άμεσα ενωσιακούς πόρους για την χρηματοδότηση και των προγραμμάτων στήριξης deep tech, αλλά και που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι δυναμικά παρούσα στη διαχείριση επενδυτικών κονδυλίων που προορίζονται για μη Κράτη Μέλη της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα