Αγορές

Τιμές ρεύματος: Στα ευρωπαϊκά υψηλά οι αυξήσεις στην Ελλάδα


Την τρίτη πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, που αποτυπώνει ανάγλυφα τον τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις ενεργειακές τιμές στη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι ενδεικτικό πως  κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η μέση ευρωπαϊκή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε κατά 281% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και διαμορφώθηκε στα 201 ευρώ. Σ’ ό, τι αφορά στις τιμές ρεύματος στην χώρα μας, τα «ευρήματα» της Κομισιόν καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο μετακυλίστηκε στα ενεργειακά τιμολόγια.

Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκονται μεταξύ αυτών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα στη χώρα μας η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 343%, ούσα πίσω μόνο από την Ισπανία και την Πορτογαλία στις οποίες ήταν στα επίπεδα του 411%. Την Ελλάδα, σ’ ότι αφορά στις ανατιμήσεις ακολουθεί η Γαλλία με 336%.

Η εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε το 1ο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ ανά MWh, η οποία είναι δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε., πίσω μόνο από την Ιταλία (248,8 ευρώ.)
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα