Από σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής πολιορκίας, αιχμάλωτη και δέσμια της Ρωσίας. Εως την 21η Ιουλίου ο Nord Stream 1 σταματά να λειτουργεί-τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γηραιά Ήπειρο, για λόγους συντήρησης και επίλυσης τεχνικών προβλημάτων. Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία της Μόσχας, όμως σύσσωμη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή. Ευρωπαίοι ηγέτες, θεσμικοί φορείς, αναλυτές επιχειρούν να διαβάσουν τη σκέψη του Πούτιν, να μπουν στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη και να δώσουν-στο μέτρο του δυνατού- απάντηση στην ερώτηση που ταλανίζει όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Μετά την 21η Ιουλίου, θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1 ή ο Πούτιν θα αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο;
Τα βασικά σενάρια που διατυπώνονται για την… 22η Ιουλίου είναι δύο: το πρώτο αναφέρει ότι η Ρωσία, λαμβάνοντας και την επισκευασμένη τουρμπίνα του Nord Stream 1 από τον Καναδά, θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, αποκλιμακώνοντας-τουλάχιστον εν μέρει την ενεργειακή κρίση. Το δεύτερο, που η αλήθεια είναι ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και συζητείται με ιδιαίτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες, είναι πως ο Πούτιν δεν θα θέσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό. Θα επιλέξει να σφίξει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή θηλιά στην Ευρώπη, αποσκοπώντας στην πρόκληση ενός τεράστιου οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλήγματος σ’ αυτή.
Είναι πρόδηλο πώς εφόσον η Ρωσία κλιμακώσει τον ενεργειακό πόλεμο και δεν ενεργοποιήσει τον Nord Stream 1, τότε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές δυσχέρειες και δυσκολίες τον ερχόμενο χειμώνα. Ηδη εξυφαίνονται σενάρια για ενεργειακό μπλακ άουτ, για έλλειψη προμηθειών που θα οδηγήσει-κυρίως τις χώρες που είναι άμεσα εξαρτώμενες από το ρωσικό αέριο- σε παροχή… ενέργειας με το δελτίο, ακόμη και για καταστροφικό ντόμινο τύπου Lehman Brothers στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά «πηγάζουν» από την ανάλυση των δεδομένων και την ικανότητα (;) της Ευρώπης να ανταπεξέλθει σε ένα ρωσικό shut down. Τα μέχρι τώρα δείγματα είναι άκρως αποθαρρυντικά και συνάμα ενδεικτικά… Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία και εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη, κλυδωνίζεται συθέμελα και ζητάει κρατική στήριξη για να μην καταρρεύσει.
Πάνω από 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου
Η αγορά ενέργειας και ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης δυσπιστούν αρκούντως για τις προθέσεις του Πούτιν. Η τιμή του φυσικού αερίου, συγκεκριμένα το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου, πήρε ξανά την ανιούσα σήμερα και από τα 159 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή, ξεπέρασε τα 174, δείγμα την έντονης ανησυχίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.
Πολιτικός εφιάλτης στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τους φόβους και τον προβληματισμό της για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, αν η Ρωσία κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες. Ένας από αυτούς είναι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του αλλά και η ευρωπαϊκή κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πολιτικό εφιάλτη. «Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στη γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή. Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο. Είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σ’ έναν πολιτικό εφιάλτη».