ΕΥΖην

Το καρύκευμα που ρίχνει αμέσως τη χοληστερόλη


Η χοληστερόλη παράγεται από τον οργανισμό μας, αλλά  προέρχεται και από την τροφή και όπως και τα τριγλυκερίδια, ανήκει στα λιπίδια. Συνήθως στις εξετάσεις αίματος μετράμε την ολική χοληστερίνη, την «κακή» χοληστερίνη (LDL) ή χαμηλής πυκνότητας και την «καλή» χοληστερίνη (ΗDL) ή υψηλής πυκνότητα.

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς οι υψηλές τιμές της μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Ποια όμως είναι η καλύτερη τροφή που μειώνει την χοληστερίνη;

Την απάντηση μάς δίνει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team:

Ανήκει στα πλέον δημοφιλή βότανα γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση, ενώ τα φύλλα και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη ζαχαροπλαστική. Είναι ένα από τα διασημότερα μεσογειακά καρυκεύματα με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα.

Ο λόγος για τον κόλιανδρο ή κορίανδρο (Coriandrum sativum L) που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae και είναι τόσο μυρωδικό όσο και μπαχαρικό.

Η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του κόριανδρου, όπως και πολλών ακόμη μπαχαρικών μάλιστα έχει μετρηθεί. Η ιδιαίτερη γεύση, η βαριά μυρωδιά και τα οφέλη για την υγεία του κόλιανδρου οφείλονται στο πλήθος των χημικών ενώσεων που περιέχει. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κοριανδρόλη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, τανίνες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ και αλδεΰδη.

Μυρωδικό αλλά και μπαχαρικό άγνωστο σε κάποιους, ο κόλιανδρος ή αλλιώς κινέζικος μαϊντανός, χαρίζει εκτός από εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση σε πιάτα από κάθε γωνιά της γης, πολλά οφέλη για την υγεία.Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του άγχους και της αϋπνίας, ενώ έχει και αγχολυτική ιδιότητα.

Οι σπόροι κορίανδρου χρησιμοποιούνται ως διουρητικό και χωνευτικό, ενώ θεωρείται ότι έχουν και αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Επίσης είναι ότι καλύτερο στο να μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και της πίεσης. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και της χοληστερόλης τα οποία είναι ουσιώδους σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία.

Λαμβάνοντας το για ένα μήνα διαπιστώθηκε ότι μειώνει σημαντικά τόσο το σάκχαρο, όσο και τα λιπίδια.

Στην αγορά μπορείτε να τον βρείτε σε σπόρους και σε σκόνη, ενώ ο φρέσκος κόλιανδρος σε ματσάκια είναι κάπως πιο δυσεύρετος.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα