Οικονομία

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια μετά από 27 χρόνια


Σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προέβη σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας και το βασικό επιτόκιο έφτασε στο 1,75, όντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ενώ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη, κάνοντας γνωστή την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο όριο-στόχο του 2%, με ένα τρόπο που βοηθά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ επισημαίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ενταθεί σε σχέση με την στρατηγική και τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, εκτιμάται πως ο τιμάριθμος θα ανέλθει πολύ περισσότερο από ότι είχε προβλέψει τον Μάιο, από το 9,4% του Ιουνίου, όντας σε ρεκόρ 40 ετών, πάνω από το 13% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ τονίζεται πως θα παραμείνει δε, σε αυξημένα επίπεδα και για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς, πριν αρχίσει να υποχωρεί κοντά στο 2% το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναλυτές βλέπουν τον δείκτη ακόμα και το 15%, στις αρχές του 2023.

Η  έκθεση αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης γνωστοποιώντας πως αναμένει ότι η οικονομία θα μπει σε ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Η BoE επισημαίνει: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται. Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου οδήγσησαν σε μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πλέον ότι θα μπει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς» και προσθέτει πως το πραγματικό εισόδημα θα μειωθεί δραστικά τόσο την φετινή όσο και την επόμενη χρονιά, ενώ η κατανάλωση θα γυρίσει επίσης σε αρνητικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα