Αγορές

Τράπεζες +27% σε δύο εβδομάδες! Ράλι χαμηλών ταχυτήτων στο ΧΑ


Κόντρα στο κλίμα επιφυλακτικότητας και χαμηλών προσδοκιών που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει σε ανοδική κατεύθυνση, με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές και οδηγό τον κλαδικό τους δείκτη, ο οποίος σημειώνει άνοδο 27% σε δύο εβδομάδες!

Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, εκτιμώντας ότι  η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί, παρά την αδρανοποίηση πολλών χαρτοφυλακίων λόγω διακοπών των διαχειριστών τους.

Προς το παρόν, ισχυρός καταλύτης αποδεικνύονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εξαμήνου των συστημικών τραπεζών, που επιβεβαιώνουν τη δυναμική και τις προοπτικές του κλάδου. Υψηλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης πολλές εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαφόρων κλάδων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Ομως, μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς ανόδου, τα βραχυχρόνια κέρδη είναι πλέον υψηλά και αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις,που μπορεί να ανακόψουν την πορεία της αγοράς. Αλλωστε οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει ήδη σημαντικές αντιστάσεις και βρίσκονται τώρα ενώπιων ισχυρότερων.

 Επόμενοι διαδοχικοί στόχοι για τον ΓΔ είναι η υπέρβαση των 873 και 885 μονάδων, που θα καταστήσει εφικτή την προσέγγιση ή και την υπέρβαση των 900

Μετοχές και δείκτες

Θετική η συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης,που ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημο στους βασικούς δείκτες και ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη.

. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,74% στις 857,4 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 869,82 με άνοδο 0,70%. 

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,94%, κλείνοντας στις 2.108,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps κέρδισε 0,57%.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -1,67% στο κόκκινο. Με ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση τερμάτισε  στο +2,29%.

Στις πρώτες θέσεις Eurobank +3% και Alpha +2,5%. Ακολούθησαν Εθνική +1,7%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +0,7%. Οριακά στο κόκκινο η Attica Bank (-0,4%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Τιτάν +3,2%, ΕΛΠΕ και Aegean +2,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,9%, Jumbo +1,8%, ΟΠΑΠ +1,2%, Σαράντης +1%, Lamda +0,8%.

 Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -3,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -2,9%, ΑΔΜΗΕ -0,8%, ΟΛΠ και Motor Oil -0,6%

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα