Τράπεζες

Τράπεζες: Πτώση - ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια, «ένεση» στην κερδοφορία


Κάτω από το 3% υποχωρούν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Σε επίπεδα - ρεκόρ, χαμηλότερα και από την περίοδο πριν τη μεγάλη κρίση, αλλά και συγκρίσιμα πλέον με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υποχωρούν τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία τους.

Από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, που έγιναν από την Τρ. Πειραιώς (ακολουθούν ως το τέλος της εβδομάδας Eurobank, Εθνική και Alpha Bank) προκύπτει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από το 3% και είναι ευθέως συγκρίσιμος με τον μέσο δείκτη στην ευρωζώνη (2,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2024).

Ειδικότερα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο σε 2,6%. καθώς οι εισροές νέων κόκκινων δανείων ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ, ακριβώς όσες ήταν και οι εκροές, με αποτέλεσμα ο καθαρός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμείνει στο μηδέν.

Η μείωση των κόκκινων δανείων έχει άμεση συμβολή στην κερδοφορία των τραπεζών, καθώς μειώνεται το λεγόμενο κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις που σχηματίζουν οι τράπεζες εις βάρος των κερδών τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίπτωση της Πειραιώς, το κόστος ρίσκου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μόλις 35 μονάδες βάσης (0,35%), αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της τράπεζας για ολόκληρο το 2025, που ήταν 50 μ.β.

Το 2024 έγινε σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συγκλίνοντας περαιτέρω προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΜΕΔ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα ΜΕΔ κατέγραψαν περαιτέρω μείωση στο 3,8% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου το Δεκέμβριο του 2024 (από 6,7% το Δεκέμβριο του 2023), έναντι 2,3% σε επίπεδο ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν όλες τις ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο τις συστημικές, που έχουν καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο.

Στη μείωση της απόκλισης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τονίζει η ΤτΕ, συνέβαλε η τιτλοποίηση δανείων ΜΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”, του σχήματος που προέκυψε από τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, μείωση παρουσίασε και το ποσοστό των δανείων Stage 2 (σ.σ.: δάνεια που βρίσκονται κοντά στην οριστική καθυστέρηση) ως προς το σύνολο των δανείων σε ατομική βάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις