Αγορές

Τυφώνας στο χρηματιστήριο- Βούλιαξαν οι τραπεζικές μετοχές, «εξαερώθηκαν» 1,2 δισ.


Τα διεθνή επιθετικά funds ξαναπήραν  τα όπλα τους και «σκοτώνουν» τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας καταστροφή στο χρηματιστήριο, όπου  σε τρεις μέρες  χάθηκαν ιλιγγιώδη ποσά σε τρέχουσα αποτίμηση.  Μόνον σήμερα εξανεμίσθηκαν περί 520 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο τραπεζικό ταμπλό.

Αρνητικό κλίμα και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που κινούνται πτωτικό,  υπό το βάρος ανησυχιών για τις επιπτώσεις του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου και για την κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές, που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα»

Η  στάση των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων στο ΧΑ,  υποδηλώνει αυξανόμενη επιφυλακτικότητα – και ίσως δυσπιστία – όσον αφορά  τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς  στη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά με ροπή χαλάρωσης λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Τον προβληματισμό επέτειναν τα στοιχεία εξαμήνου για το ΑΕΠ και η εικόνα εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών.

Οι επιδόσεις των τραπεζών, τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η παροχολογία με αφορμή τη ΔΕΘ είναι οι βασικές αιτίες για την παρατηρούμενη επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος – ή τουλάχιστον η αφορμή-πρόσχημα για να συνεχίσουν τα επιθετικά funds την «φθοροποιό» δράση τους με ρευστοποιήσεις  και πιέσεις σε όλο το ταμπλό.

Οι ελληνικές τράπεζες  εμφάνισαν κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο, υπερκάλυψαν τους στόχους όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς. Όμως οι αναλυτές βλέπουν τώρα «μισοάδειο το ποτήρι» τους,  εστιάζοντας  στο μέγεθος του προβλήματος των ΝΡΕs, στο κόστος διευθέτησής του και στην αδύναμη παραγωγή εσόδων, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ομαλοί ρυθμοί χορηγήσεων.

Οι διαχειριστές ξένων funds εκφράζουν ήδη εμπράκτως τον προβληματισμό τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις οι οποίες προκαλούν ραγδαία υποχώρηση των τιμών, παρασύροντας ολόκληρη την αγορά σε καθοδικό σπιραλ.
Συντελεί βέβαια και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, όσον αφορά την πορεία και τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών, που  διανύουν περίοδο αναταραχής, με αφορμή την κρίση σε Τουρκία-Αργεντινή και την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η κρίση στην Τουρκία φαίνεται να εκτονώνεται πρόσκαιρα και η απόδοση των τουρκικών 10ετών ομολόγων πέφτει σήμερα κάτω από 20%. Μεγάλη αποκλιμάκωση αποδόσεων σημειώνεται και στα ιταλικά ομόλογα, που αποτελούν τους τελυταίους μήνες πηγή ανησυχιών στις αγοράς.
Αντίθετα, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα παραμένουν «στην πρέσα»  και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν σήμερα οριακά (του 10ετούς υπερέβη το 4,50%).

Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο η «επίθεση» ήταν γενικευμένη, αλλά η μεγάλη δύναμη πυρός  επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Ο κλαδικός τους δείκτης βούτηξε στο -6,58%  και τερμάτισε με απώλειες  5,87%. Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών δείχνει ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί.
Κοντά στο χαμηλό ημέρας τερμάτισε ο  Γενικός Δείκτης, κινούμενος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά. Εκλεισε -2,19% στις 710,24 μονάδες, ακριβώς στο σημείο ασθενούς βραχυχρόνιας στήριξης.
Απώλειες 2,15% υπέστη ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.868,5 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό πρώτη σε απώλειες και σήμερα η Εθνική (-7,2%), η οποία είχε αποφύγει την πτώση όσο έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης λόγω reverse split. Ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha με απώλειες άνω του 6%, Eurobank και Attica Βank -3,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο 5 μετοχές. Aegean +2,6%, ΕΥΔΑΠ+1,5%,  Φουρλής +1,3%, ΟΛΠ +0,9%. 

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΧΑΕ +4,5%, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,5%,  ΕΛΠΕ -2,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα