Πολιτική

Βόμβα Παυλόπουλου- Ακυρώνει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης


Μείζον πολιτικό θέμα συναρτώμενο με τη λειτουργία των θεσμών δημιουργεί η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αποφάσισε να μην επικυρώσει τελικά τις αποφάσεις της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προέδρου και  εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Επιλέγοντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση και με τον πολιτικό χώρο από τον οποίο ο ίδιος προέρχεται, ο ΠτΔ επέστρεψε ανυπόγραφα τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που δεν έχουν πλέον καμία νομική ισχύ.

Ακυρώνει έτσι πρακτικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει τις δικές της επιλογές.

Τα δύο σχέδια ΠΔ είχαν σταλεί πριν από τις εκλογές στον  κ. Παυλόπουλο, ο οποίος  εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και καταγγελιών από πλευράς ΝΔ, επέλεξε «σολομώντεια» λύση, κρατώντας τα διατάγματα στο «συρτάρι» του χωρίς να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Σήμερα  το νομικό γραφείο της Προεδρίας επέστρεψε ανυπόγραφα τα δύο σχέδια ΠΔ,  τα οποία απέστειλε στον γραμματέα του νέου υπουργικού συμβουλίου Στέλιο Κουτνατζή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει πάλι από την αρχή τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Χειραγώγηση και υποκρισία

Σφοδρή αντίδραση εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» και διατυπώνει εμμέσως αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται:

Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως διαδόθηκε μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα