ΕΥΖην

Βραβεία σε σχολεία που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση


Πέντε σχολεία διακρίθηκαν σήμερα στον διαγωνισμό ''Καλύτερου Σχολείου στον Κόσμο'' για χαρακτηριστικά τους όπως το ότι καλλιεργούν την ενότητα, βοηθούν την κοινότητα και στηρίζουν την ψυχική υγεία. Στους νικητές περιλαμβάνονται σχολεία στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο ύψους 250.000 δολαρίων. Ο θεσμός ξεκίνησε πέρυσι από το T4 Education, ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο.

Εβραίοι και Άραβες μαθητές κόντρα στις αντιξοότητες

Το Max Rayne Hand in hand Jerusalem School κέρδισε το βραβείο Overcoming Adversity (Ξεπερνώντας τις Αντιξοότητες) για την ενσωμάτωση Εβραίων και Αράβων μαθητών. Τα μαθήματα διδάσκονται τόσο στα εβραϊκά όσο και στα αραβικά σε περισσότερους από 600 μαθητές. Το σχολείο κέρδισε το βραβείο εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε ως απάντηση στη φονική επίθεση στο νότιο Ισραήλ από την παλαιστινιακή ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η κατάκτηση ενός βραβείου ως 'Το καλύτερο σχολείο στον κόσμο' θα ήταν κανονικά μια αιτία γιορτής. Με πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη και χιλιάδες πολύτιμες ζωές να έχουν χαθεί δεν είναι ώρα για γιορτές. Είναι η ώρα της επίλυσης», δήλωσε ο Ντάνι Ελαζάρ, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου σχολείων Hand in Hand (Χέρι με Χέρι).

Στοπ στην έμφυλη βία

Το βραβείο κοινοτικής συνεργασίας πήγε στο SPARK Soweto, που βρίσκεται στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής όπου έζησε κάποτε ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα. Το σχολείο αυτό διακρίθηκε επειδή διδάσκει στους μαθητές πώς να ψηφίζουν, να περιορίζουν τη ρύπανση από τα απόβλητα και να αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία. Οι μαθητές του διδάσκουν επίσης τα μικρότερα παιδιά να διαβάζουν.

Περιβαλλοντική δράση

Το Institución Educativa Municipal Montessori sede San Francisco της Κολομβίας, στο Πιταλίτο, κέρδισε το βραβείο περιβαλλοντικής δράσης για ένα μαθητικό πρόγραμμα που μετατρέπει τα υπολείμματα πολτού καφέ σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το βιολογικό σαπούνι.

Ψυχική υγεία

Το σχολείο EEMTI Joaquim Bastos Gonçalves στο Καρναουμπάλ της Βραζιλίας κέρδισε το βραβείο υποστήριξης υγιούς ζωής για την παροχή στους μαθητές πρόσβασης σε ψυχολόγους και την διδασκαλία σχετικά με την ψυχική υγεία μετά την πανδημία COVID-19.

Ενσυναίσθηση

Το βραβείο καινοτομίας απονεμήθηκε στο Riverside School στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, για την προσέγγιση και το πρόγραμμά του με επίκεντρο τον μαθητή που στοχεύει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της δημιουργικότητας και της κοινωνικής ευθύνης.

Το εναρκτήριο βραβείο επιλογής της κοινότητας, που ψηφίστηκε από το κοινό, πήγε στο Escola Municipal Professor Edson Pisani, στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, για τοπικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της νέας διαδρομής λεωφορείων και του έργου για τα κοινοτικά απόβλητα. "Οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να κοιτάξουν τα λαμπρά παραδείγματα των σχολείων σας μέσα από τη διαφορά που έχετε κάνει σε τόσες πολλές ζωές", είπε ο ιδρυτής του T4 Education και του θεσμού των βραβείων, ο Βίκας Πότα. "Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βλέπουν την πρωτοποριακή δουλειά που έχετε κάνει καθώς αναζητούν απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις