Αγορές

ΧΑ: Οι "βιαστικοί" παίρνουν τα κέρδη τους, το ράλι τελειώνει(;)


Μετά από πέντε ημέρες μεγάλης ανόδου που απέφερε  υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες, το χρηματιστήριο "φρενάρει"στην αφετηρία ενός κατηφορικού δρόμου. Αύριο μπορεί να συνεχίσει στην "κατηφόρα" ή να αλλάξει πάλι κατεύθυνση, μπαίνοντας σε μιά περίοδο έντονης μεταβλητότητας και αναζήτησης ισορροπιών.

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη και στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με εντυπωσιακό άλμα του τραπεζικού δείκτη και αξιόλογα κέρδη σε όλο το εύρος του ταμπλό, καταλήγοντας σε αρνητικά πρόσημα.

Όι δείκτες σημείωσαν υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και διολισθαίνοντας στη συνέχεια, τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας.

Το μίνι ράλι φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε, καθώς οι βραχυχρόνιοι παίκτες άρχισαν να παίρνουν τα κέρδη τους και να αποχωρούν, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες.

Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών μπορεί να ανέκοψαν την ανοδική κίνηση, ψαλιδίζοντας τα  ημερήσια κέρδη. Ομως η συνολική εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά διαθέτει δυναμική και έχει πλέον τη δυνατότητα να υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις και ψυχολογικά όρια.

Καθοριστική παράμετρος θα είναι η στάση ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων, που διοχέτευσαν τις προηγούμενες μέρες φρέσκο χρήμα στο ΧΑ - κυρίως - σε τραπεζικές μετοχές, ανεβάζοντας το "θερμόμετρο" στην αγορά.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες. Σήμερα σημειώνεται μεταστροφή, που αποτυπώνεται και οι βασικοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλάζουν κατεύθυνση. Ο DAX από +1% το πρωί έχει γυρίσει στο κόκκινο (-0,2%), ενώ στη Wall Street ο Dow Jones σημειώνει ανεπαίσθητη μεταβολή και ο Nasdaq χάνει 1,3%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ παραμένει στις 825-830 μονάδες, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ισχυρό "ανάχωμα" σε ενδεχόμενη απόπειρα περαιτέρω ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 827,68 μονάδες (+1,30%) και τερμάτισε στις 815,1 με απώλειες 0,24%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,20% κλείνοντας στις 1.960,98 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +4,18%, γύρισε στο κόκκινο -0,21% και τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,22%. Τη σκυτάλη πήρε η Πειραιώς, που σημείωσε ενδοσυνεδριακά +8,3% και έκλεισε +3,2%. Ακολούθησαν η Εθνική με +2,1% και η Attica Bank με +1,7%.. Αμετάβλητη η Alpha. Στο κόκκινο η Eurobank (-1,5%) και η Τρ. Ελλάδος (-0,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +1,3%, Jumbo +1%, Βιοχάλκο +0,5%, Coca-Cola  και ΟΛΠ +0,3%.

Στον αντίποδα Lamda -2,2%, Aegean -2%, ΔΕΗ -1,7%,ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%, ΑΔΜΗΕ -1,2%.

 Στα mid caps Intercontinental +2,5%, ΕΥΑΘ +1,5%, Elton +1,1%, Intracom +1,5%. Στο κόκκινο Ολυμπιακή Τεχνική -3,5%, Quest -1,8%, Cenergy -1,5%, Ιντρακάτ -1,1%.

Διαβάστε επίσης