Αγορές

Χωρίς αντισώματα οι αγορές απέναντι στη μετάλλαξη «Omicron» - Ανησυχία στην Ευρώπη


Η μετάλλαξη «Omicron» αποτελεί το νέο μεγάλο και κυρίως άγνωστο κίνδυνο για την παγκόσμια κοινότητα, που ήδη από χθες προκαλεί τεράστια προβλήματα και ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Το χθεσινό sell off στα χρηματιστήρια και η καθίζηση των κρατικών ομολόγων, αυτή η πρώτη αντίδραση φόβου και έκφρασης αβεβαιότητας από τις αγορές, ήρθε μετά τις πληροφορίες για τη νέα αυτή μετάλλαξη, που εικάζεται ότι είναι η ισχυρότερη και ενδεχομένως να κατανικά και τα υπάρχοντα εμβόλια.

Προς το παρόν, η επιστημονική κοινότητα δεν επιβεβαιώνει τα παραπάνω, τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί ένα βραχύβιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον κάποιων εβδομάδων, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις δυνατότητες της μετάλλαξης «Omicron». Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές θα είναι παγιδευμένες σ’ ένα «καθεστώς» αβεβαιότητας, φόβου και αγωνίας, με τους επενδυτές να κινούνται μάλλον στο σκοτάδι. Και αυτό όταν συμβαίνει, δημιουργεί-στις πλείστες περιπτώσεις-την τάση στους επενδυτές να επιλέγουν τη λογική της πώλησης, έναντι αυτή της αναμονής.

Τουλάχιστον χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και των κρατών στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη, επιβλήθηκαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλα μέτρα, που αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική. Στο απευκταίο σενάριο, τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας να μην είχαν λειτουργήσει επαρκώς και η διασπορά τη μετάλλαξης να ήταν ήδη σε μεγάλα επίπεδα, οι αγορές και εν γένει οι οικονομίες θα βρίσκονταν-και όχι αδίκως- σε κατάσταση σοκ.

Το σοκ αποφεύχθηκε και χάρη στα εν λόγω περιοριστικά μέτρα η επιστημονική κερδίζει χρόνο, ώστε να διερευνήσει σε βάθος τη μετάλλαξη «Omicron» και να δώσει σαφείς απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση και το μείζον ζήτημα του πληθωρισμού, η εν λόγω επιδείνωση του προβλήματος της πανδημίας δημιουργεί νέα δεδομένα.

Είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κάποιος τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο, είναι πρόδηλο πως θα προκύψουν πρόσθετα προβλήματα, μεγαλύτερης εντάσεως, στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην ενεργειακή κρίση που δεν έχει αποκλιμακωθεί.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, χάρη και στα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι ανθεκτικές. Βρίσκονται όμως στο ευαίσθητο στάδιο της ανάκαμψης, όπως η ελληνική οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πισωγύρισμα στον υγειονομικό τομέα και στη διαχείριση της πανδημίας, θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας, απειλώντας με εκτροχιασμό το υπάρχον πρόγραμμα.

«Μαύρη Παρασκευή» για τις αγορές

Χθες, σφοδρή καταιγίδα σάρωσε τις αγορές εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, καθώς δείκτες, μετοχές και commodities βυθίστηκαν στο ναδίρ. Περίπου 2,8 δισ. ευρώ χάθηκαν στο ΧΑ.

Ειδικότερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από πυρετώδεις συναλλαγές και μεγάλο τζίρο (116,4 εκατ. ευρώ), οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ το ταμπλό “κοκκίνισε”. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,45% στις 858,93 μονάδες, διασπώντας καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -6,88% και έκλεισε με απώλειες 6,41%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -12,8%, Alpha -8,2%, Πειραιώς -7,9%, Eurobank -5%, Εθνική -4,8%, Ελλάδος -1,1%.Στο κόκκινο και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Aegean -6,8%,  Βιοχάλκο -5,7%,  Μυτιληναίος -5,5%, ΕλβάλΧαλκόρ -5,4%,  ΔΕΗ -5%, ΕΛΠΕ -4,7%, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Lamda -4,3%, Motor OIl και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,1%, Coca-Cola -4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,5%.

Στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και δη στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο λοκντάουν στη Γαλλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στη Wall Street. Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,899.34 μονάδες, με πτώση 2.53%.Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,603.2 μονάδες, χάνοντας 2.09%. Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 15,491.7 μονάδες, με απώλειες 2.23%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα