Πολιτική

Αγεφύρωτο χάσμα και για τα πλεονάσματα


Ανοίγει σήμερα η κουβέντα για τα δημοσιονομικά. Οι δανειστές απορρίπτουν εκ προοιμίου τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Οι αστερίσκοι για τον προϋπολογισμό του 2017

 Εμπόδια που στην παρούσα φάση μοιάζουν ανυπέρβλητα, βάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να… διαπραγματευτεί τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Οι Θεσμοί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω από τον οριοθετημένο στόχο του 3,5% για τη διετία 2019-2020, γεγονός που δυσχεραίνει αφάνταστα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Η πρώτη επαφή για τα δημοσιονομικά που περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό του 2017, τα πλεονάσματα και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα γίνει σήμερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, με τους τελευταίους να έχουν ήδη στείλει τα μηνύματα τους. Εκτός από τα δημοσιονομικά ζητήματα, έχει ήδη… επιβεβαιωθεί σημαντική απόκλιση ή καλύτερα χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, στα θέματα του ακατάσχετου λογαριασμού και των εργασιακών, ενώ υπάρχουν αρκετές διαφορές και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Ο μεγαλεπήβολος κυβερνητικός στόχος για μείωση των πλεονασμάτων μετά το πέρας του πρόγραμματος, το 2018, είναι απορριπτέος εν τη γενέσει του, άνευ συζήτησης από τους Θεσμούς. Για την ακρίβεια οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να υποστηρίξουν στη σημερινή συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, ότι δεν έχουν την εξουσιοδότηση να αποδεχθούν Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μειωμένα πλεονάσματα από το 3,5%, μετά το 2018.

Με αυτή την θεσμική «καλύπτρα» οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν να σβήσουν κάθε προσδοκία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για το ζήτημα των πλεονασμάτων και τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να την «εξαναγκάσουν» να ακολουθήσει τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί και για την διετία 2019-2020.

Η ελληνική πλευρά είναι γνωστό ότι θα καταθέσει πρόταση για στόχους πλεονασμάτων στα 2-2,5% του ΑΕΠ, για την διετία 2019-2020, με την προτροπή προς τους δανειστές να εντάξουν την εν λόγω αντιπρόταση στο Μεσοπρόθεσμο έστω και ως εναλλακτικό σενάριο. 

Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, έχει ποντάρει πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, στην παράλληλη «μάχη» και σύζευξη των θεμάτων του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενας ενδεχόμενος συμβιβασμός-οπισθοχώρηση, έστω και στην παρούσα φάση στο ζήτημα του πλεονασμάτων, αποτελεί κακό σενάριο για το Μαξίμου, που θα επιχειρήσει πάντως να υπερκεράσει την αδιαλλαξία των Θεσμών.

Στο μικροσκόπιο ο προϋπολογισμός του 2017

Από «κόσκινο» αναμένεται να περάσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και τον προϋπολογισμό του 2017, έχοντας μάλιστα εντοπίσει κάποιες «σκιές», για τις οποίες θα ζητήσουν διευκρινήσεις από το οικονομικό επιτελείο. Ο πρώτος αστερίσκος που θα θέσουν αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τους «πόρους» από τους οποίους θα προκύψουν τα 900 εκατ.ευρώ.

Ο δεύτερος αστερίσκος σχετίζεται με την εφαρμογή των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια, όπου οι δανειστές ζητούν κυβερνητικές εγγυήσεις ότι θα πραγματποιηθούν εντός του 2017. Ο τρίτος αστερίσκος έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους επιτηδευματίες, βάση των όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα θέσουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ΟΑΕΕ να πιάσει τον στόχο εισπραξιμότητας που φτάνει το 85%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ήδη επιβαρυμένο Ταμείο, θα πνέει τα λοίσθια, κάτι που θα δρομολογήσει δυσάρεστα επακόλουθα για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Απόρριψη - σοκ στο σχέδιο για ακατάσχετο λογαριασμό!

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις