Χαμηλές προσδοκίες για υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για τα πλεονάσματα και το χρέος, υπάρχουν στην κυβερνητική αποστολή που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στον οποίο θα θέσουν τα ζητήματα της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Επί τάπητος θα τεθεί η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ, θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς και στο σημερινό Euroworking Group.
Όχι των Ευρωπαίων σε μείωση πλεονασμάτων και χρέος
Τσαλώτος και Σταθάκης θα βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων, αν και γνωρίζουν ότι οι ευρωπαίοι κρατούν «κλειστή» την πόρτα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά καθώς πολλές χώρες της Ευρωζώνης με προεξέχουσα την Γερμανία, είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο αίτημα για αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η θέση των Βρυξελλών τόσο για τα πλεονάσματα όσο και τα ζητήματα του χρέους, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί επίσημα από το Πιέρ Μοσκοβισί στη σημερινή συνάντηση.
Κόκκινα δάνεια
Ένα άκρως σημαντικό θέμα που απασχολήσει τους Τσακαλώτο, Σταθάκη και Μοσκοβισί στο σημερινό ραντεβού τους, είναι αυτό της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ευρωπαίοι ζητούν άμεσα αλλαγές στο «νόμο Δένδια» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και μάλιστα το εν λόγω ζήτημα αποτελεί ένα από τα 15 προαπαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Προαπαιτούμενα
Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Πιέρ Μοσκοβισί θα τεθεί και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ. Από τα εν λόγω προαπαιτούμενα η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να υλοποιεί μόλις ένα, αυτό που αφορά την εκκίνηση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% της ΑΔΜΗΕ. Αναλυτικά η λίστα με τα 15 προαπαιτούμμενα περιλαμβάνει
1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
4. Την αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)
6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.
8. Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ΔΕΗ-5,56% του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.
9. Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10. Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς
11. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων
14. Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
15. Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
Εuroworking Group
Εκτός από τη συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με Μοσκοβισί, σήμερα θα συνεδριάσει και το Euroworking Group, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η προετοιμασία της του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ θα συζητηθούν εκτενώς και τα προαπαιτούμενα για την δεύτερη ελληνική υποδόση.
Επίσης σε ότι αφορά στο χρέος, αναμένεται να κατατεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).