Μία από τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις στην ολιγόχρονη ιστορία του κόμματος καλείται να λάβει η ηγεσία του Ποταμιού, προσπαθώντας να συμβιβάσει αντιτιθέμενες απόψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να αποτρέψει βαθύτερο εσωτερικό διχασμό και να διασώσει την πολιτική αξιοπιστία του.
Απόψε συνεδριάζουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να καθορίσουν τη στάση των βουλευτών του κατά την κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή. Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν τίθεται, άρα αν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, θα έχει μάλλον χαρακτήρα σύστασης-προτροπής προς τους βουλευτές και θα αποτελεί την επίσημη συλλογική θέση του κόμματος.
Η πλειοψηφία των μελών της ΚΟ, οι δύο ευρωβουλευτές ( Μ. Κύρκος, Γ. Γραμματικάκης) και το συνέδριο του κόμματος έχουν πάρει θέση υπέρ της Συμφωνίας - την οποία έχουν υποστηρίξει και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Κατηγορηματικά κατά έχουν ταχθεί οι βουλευτές Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαρριανός που προκρίνουν την προσέγγιση-σύμπλευση με την ΝΔ.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό η διάσταση απόψεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει αιτία βαθύτερου εσωτερικού σχίσματος που θα ενισχύσει τις κεντροφυγες και διαλυτικές τάσεις στο κόμμα.
Σήμερα, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου συνεχίσθηκαν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και οι τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του κόμματος, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα και η ψηφοφορία στη Βουλή να μη γίνει αφορμή αποχωρήσεων.
Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος δήλωσε ότι δεν έρχεται στην Αθήνα για να μετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΟ και του ΠΣ, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, καθώς αυτές έχουν ήδη ληφθεί στα όργανα του κόμματος και το Ποτάμι είναι ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας.
Γραμματικάκης: Πατριωτικό καθήκον
Παρέμβαση στις εξελίξεις επιχείρησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκης. Σε ανακοίνωση από το Στρασβούργο υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».
Σημειώνει ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και, παρά τις αδυναμίες της, είναι «υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Ο γνωστός πανεπιστημιακός επικρίνει το κλίμα στο ελληνικό κοινοβούλιο επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να μιλάμε πιο νηφάλια, χωρίς να εξαπολύουμε κατηγορίες περί προδοσίας» προσθέτοντας ότι «κανένας δεν έχει μονοπώλιο στον πατριωτισμό».
Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία εξηγώντας ότι αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.
Ο κ. Γραμματικάκης καταλήγει με ένα ιστορικό δίδαγμα, σύμφωνα με το οποίο, «η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον».
Εξηγώντας τους λόγους πίσω από αυτή την ανακοίνωση ο κ. Γραμματικάκης είπε στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο ότι παρακινήθηκε από προσωπικό και πολιτικό χρέος.
«Ο κ. Θεοδωράκης έχει κάθε δικαίωμα να το ξανασκεφτεί και ελπίζω θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Η στάση του Ποταμιού ως κόμματος και συνεδρίου ήταν καθαρή: Υπερασπίστηκε την Συμφωνία των Πρεσπών με την έννοια του πατριωτικού, όχι του κομματικού καθήκοντος. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν λόγο να αλλάξει αυτή η στάση. Ισα-ίσα ενισχύεται από τις πρόσφατες τροπολογίες στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ και ενισχύουν την ελληνική θέση», διευκρίνισε.
Ο έτερος ευρωβουλευτής, Μίλτος Κύρκος χαρακτήρισε τη Συμφωνία «εθνικά σωστή» σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση του κόμματος.
Μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται. Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του. Φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δεν λέμε ανοησίες. Είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα. Δεν μπορούμε, επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα, το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει».
«Εάν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αλλά δεν συνδέεται σε οποιαδήποτε περίπτωση με την δυνατότητά της να κυβερνήσει. Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις ο,τιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κύρκος και κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;».
Ο Μ. Κύρκος ρωτήθηκε και για τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό αναφέροντας ότι έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους εδώ και πολλούς μήνες και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα δεν πρέπει να τους διαγράψει από τη στιγμή που ποτέ δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Αποχώρηση υπαινίσσεται ο Γ. Αμυράς
Αντίθετα μηνύματα έστειλε στο εσωτερικό του κόμματός του ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα αρνητικός απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αμυράς τόνισε «θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία». Συμπλήρωσε ότι και οι τρεις βουλευτές του κόμματος (πλην του ίδιου και του Γρ. Ψαριανού) που έχουν εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία «έχουν κλονιστεί από αυτό που έγινε χθες. Να στηρίζεται μία κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή, με δανεισμούς βουλευτών και με ψεύτικο διαζύγιο».
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ποτάμι σήμερα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές, ενώ ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής έγινε με αφορμή το Μακεδονικό, αλλά αιτία ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το ΚΙΝ. ΑΛΛ. .
Ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε, ακόμη, εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «για να έχουμε κάθαρση», ενώ άφησε υπαινιγμούς περί αποχώρησής του από το κόμμα.
«Εάν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ δεν θα νιώθω πάρα πολύ άνετα«», είπε χαρακτηριστικά.