Πολιτική

ΕΚΤ: Σε ρόλο μεσολαβητή για το χρέος, «ρίχνει» στο τραπέζι και το QE


Η ΕΚΤ αναλαμβάνει δράση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την β’ αξιολόγηση

 Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει κυρίως με το ΔΝΤ, σε ότι αφορά στη λύση για το ελληνικό χρέος αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τις συζητήσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ να έχουν φτάσει σε τέλμα, οι ιθύνοντες του ΕΚΤ αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τους ομόλογούς τους του Ταμείου, με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας μέσης λύσης που θα επέτρεπε στο τελευταίο να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα η ΕΚΤ κινείται και σε δεύτερο «ταμπλό», καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, η ατολμία αλλά και η απουσία εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, θέτουν σε κίνδυνο συθέμελα το ελληνικό πρόγραμμα. Η ΕΚΤ επιθυμεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για αυτό έχει αναπτύξει δράση, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, προκειμένου να γεφυρώσει τις όποιες διαφωνίες που προκύπτουν κυρίως από την πλευρά του Ταμείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με εκπροσώπους των Θεσμών, όπου ανταλλάσσουν απόψεις και καταθέτουν σκέψεις και προτάσεις αναφορικά με την λύση στο ελληνικό χρέος, η οποία θα είναι βιώσιμη και θα επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενταχθεί χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους και στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Την είδηση για την ανάληψη ενεργού ρόλου της ΕΚΤ, στο ελληνικό ζήτημα, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο αντιπρόεδρος της, Μπενουά Κερέ. Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωση ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ, βρίσκεται φυσικά εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης που αισιοδοξεί ότι οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, θα αποδώσουν μια ευδόκιμη λύση για την χώρα. Την ίδια στιγμή πάντως η ρητορική του Βερολίνου, όπως εκφράζεται δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Με νέες τοποθετήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018.

Πρόωρη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Εκτός από το ζήτημα του χρέους, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο QE, νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν, μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη για την ελληνική οικονομία θα ήταν πολλαπλά, ενώ θα άνοιγε ο δρόμος για την χάραξη οριστικού «οδικού» χάρτη, για την επίλυση του ελληνικού χρέους. Θεσμικά η ΕΚΤ έχει την ευελιξία και την άνεση να προχωρήσει στην πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Διαθέτει μάλιστα και τα κατάλληλα επιχειρήματα για να αντικρούσει τους όποιους επικριτές, καθώς με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, η χώρα μας θα έχει εφαρμόσει σχεδόν το 85% των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στο τρίτο μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν παρεκκλίνει από το θεσμικό της πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας. Αναλαμβάνει όπως άλλωστε επιτάσσει και ο ρόλος της συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που έχουν ως απώτερο σκοπό να ενισχύσουν την Ελλάδα, η οποία από την πλευρά βεβαίως οφείλει να φέρει εις πέρας τη δεύτερη αξιολόγηση. Αποτελεί το βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το QE.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις